Pokud vás obtěžuje používání vložek či tampónů, můžete vyzkoušet menstruační kalíšek. Je to ale opravdu o takový zázrak, jak se o něm říká?

Vzácné, ale velmi vážné onemocnění, které bývá často spojováno s používáním tampónů v období menstruace – to je Syndrom toxického šoku (TSS). Projevuje se náhlou horečkou, průjmem, zvracením a může být i smrtelné. Máte strach, že by se mohl objevit právě u vás? Pak jsou dvě možnosti – raději se vyhnout tampónům a vrátit se k vložkám – anebo se uchýlit k menstruačnímu kalíšku.

Kontroverzní kalíšek

Na našem trhu není tato ještě příliš dlouho, přesto už stihl vzbudit rozporuplné názory a bouřlivé diskuze. Ženy dělí na dva rozdílné tábory. Zatímco jedna skupina si jej nemůže vynachválit, druhá polovina má s tímto vynálezem spíše neblahé zkušenosti, anebo jej ani vyzkoušet vůbec nechce.

Zadrží tekutinu a nepropustí. Opravdu?

V podstatě nejde o nic jiného, než o malý silikonový kalíšek, který je k dostání ve dvou velikostech a vyrábí jej dvě firmy – v roce 2002 se na trhu objevil ten od anglické firmy Mooncup a o pět let později jej pod označením LadyCup začala vyrábět česká Jaguara. A jak to funguje? Podobně jako tampon se během menstruace zasouvá do pochvy (je třeba jej zmáčknout), kde se rozvine a přilne k poševním stěnám. Pojmout by měl až 30 ml tekutiny a žádnou nepropustit… Zde je však první kámen úrazu – stačí projít internetové diskuze a uvidíte, že spousta žen se vrátila ke starým dobrým vložkám a tampónům, protože právě s protékáním měla neblahou zkušenost.

Kafe.cz zjistilo

Proč podle výrobců používat kalíšek

  • Ze zdravotního hlediska by měl být lepší než tampóny – na jeho povrchu se totiž nemnoží bakterie a není napuštěný chemikáliemi.
  • Má dlouhou životnost, stačí jej umýt a sterilizovat, nemusíte utrácet za hygienické potřeby.
  • Kalíšek je šetrný k životnímu prostředí.
  • Hodí se i při sportovních aktivitách, včetně plavání.
  • Je vhodný při cestování.
  • Používání je bez zápachu.
  • Doporučuje se ženám, které trápí vaginální mykózy.

Kalíšek chce trénink

Pokud se chystáte kalíšek vyzkoušet, připravte se na to, že si manipulaci s ním budete muset dobře natrénovat. Zvlášť ze začátku se vám totiž může stát, že se neubráníte větším či menším nehodám. „Při vyndávání ze mě vytekla krev a zašpinila mi oblečení. A to v práci, kde jsem nic na převlečení neměla! Přála bych všem nadšenkyním, aby zažily to, co se stalo mně. Ty chvíle studu, kdy jsem se plížila mezi kolegy tak, aby neviděli, že mám zakrvácené kalhoty,“ svěřuje se anonymní uživatelka v diskuzi na iDnes.cz.

Problém může být s manipulací

Podobně jako tampony je i kalíšek třeba měnit zhruba za 4 až 8 hodin, přes noc jej můžete nechat až do rána. Zde je ovšem další problém, na který si ženy stěžují a upozornil na něj i test, který připravila iDnes.cz. Před tím, než jej vyjmete, měla byste si umýt ruce, následně kalíšek vytáhnout a vymýt, vrátit jej zpět a znovu se umýt, což třeba v práci a na veřejných toaletách nemusí být vždy dvakrát pohodlné – či dokonce možné. „Kalíšek mi naprosto vyhovoval, když jsem byla doma na mateřské a měla po ruce koupelnu. Horor nastal, když jsem nastoupila do práce. Ukázalo se, že na zdejších záchodech, kde umyvadla byla společná pro dámy a pány, je jeho používání nemožné. Musela jsem se vrátit k tampónům,“ popisuje zkušenost třicetiletá paní Jana. Nepomohly jí ani rady výrobců, aby se na toaletu vydala vždy s lahví vody.

Vyzkoušet se vyplatí

Každá žena je zkrátka jiná a každé něco jiného vyhovuje. Pokud vás používání kalíšku láká, určitě se vyplatí jej vyzkoušet, byť musíte něco investovat. Když se vám ale osvědčí, ušetříte za hygienické potřeby.

Další informace: www.kalisek.cz