I když se zdá, že v obchodním centru, kině nebo v bazénu je to zábavnější, kvůli duševní hygieně bychom měli chodit do přírody co nejčastěji. Právě vliv dnešního uspěchaného života, tlak na výkon v práci a celkový shon ve městech, kde žijí skoro tři čtvrtiny obyvatelstva, má za následek, že lidé se chtějí doma obklopit přírodou co nejvíce. Barvy a materiály evokující přírodu jsou totiž příjemné a uklidňující. Proto se v interiérech hodně užívá masiv nebo alespoň imitace dřeva či bambusové rolety.

Dnes je naprosto na naší volbě, zda sáhneme po přírodním materiálu nebo po jeho napodobenině. Nicméně je jasné, že s menší sumou peněz nebo s představou, že za dva roky budeme chtít zase kompletně měnit interiér, zůstaneme u výběru syntetických materiálů, které jsou dnes tak věrné, že jsou téměř k nerozeznání od originálu. Ať už řešíme podlahy, vestavěné prvky, nábytek, bytové doplňky a dekorace či osvětlení, interiérový design se čím dál více ubírá směrem zpět do přírody. Nedejte si ale vnutit představu od designéra, sami byste měli vědět nejvíce o své povaze, vkusu i životním postoji. Designér vás může navést a poradit, ale není úplně nejvhodnější nechat mu naprosto volnou ruku.

Pojďme se podívat na různé styly bydlení, ve kterých se odráží příroda:

Přírodní a udržitelný styl

Plastové materiály a ani chemické produkty v tomto stylu bydlení nehledejte, ale přírodní materiál a udržitelný životní styl hrají v tomto interiéru hlavní i vedlejší roli. Z barev jsou to uklidňující tóny hnědé, šedá a bílá s decentním oživením v pastelových barvách. Z materiálů především dřevo a bambus, který se dobře vyjímá na obalech květináčů, košících a boxech. Přírodní textilie, hliněná keramika, vyřezávané dřevo a hlavně živé květiny jsou zásadou těchto interiérů.

Minimalistický styl

Přezdobená domácnost a na poličkách plno věcí? Tohle je přesně to, co minimalistický styl neprezentuje. Naopak, uklizený, světlý a volný interiér, kde vše je zavřeno ve skříňkách a na odiv jsou pouze věci, které mají nějakou funkci. Střídmé barvy jako je bílá, černá, jemnější odstíny béžové nebo tmavě modré jsou základem pro to, aby vznikl jednoduchý, ale útulný interiér.

Severský styl

Tenhle termín je důvěrně známý, protože skandinávský styl nám do Čech přivedla IKEA. Z barev je to nejčastěji bílá a šedá a všechny odstíny hnědé s akcenty mentolově zelené. Otevřený prostor s velkými okny a dostatkem osvětlení, čistě přírodní nábytek – většinou imitace břízy a borovice bývají v těchto interiérech převažující.

Antik, vintage nebo Provence styl

Duší romantik se zhlédne v tomhle stylu. Květinové dezény, starožitné dekorace a nábytek s patinou, vůně a přítomnost růží a levandule jsou obecně vzato základem zařízení romantického interiéru. Doplňky, dekorace i nábytek mohou být ve všech barvách, ovšem v jejich nejsvětlejších odstínech. Z materiálů je to dřevo, kov a sklo, textilie s květinovými motivy nebo krajka. Ozdobné rámečky s černobílými fotografiemi, všude přítomné svíčky, tapety a dekorativní svítidla najdete kamkoli se podíváte.

Boho styl

Pokud jsou pro vás výše popsané styly nuda, brojíte proti konvencím a vyznáváte volnost a svobodu, pak je pro vás bohémský styl. Uvolněný a kreativní interiér, osvěžený vzory, které jsou někdy až avantgardní s etno doplňky, mandalami a lapači snů – tak poznáte bohémský styl. Z barev vyznává červenou a bordó barvu s klidnějšími, zemitými tóny. A hlavně ORIGINALITA!

Exotický styl

V posledních letech se u nás rozšířila obliba exotiky a tropická zeleň a vůně dálek, která se promítla do exotického stylu, mnohdy inspirovaného džunglí a tropickými rostlinami. Mezi základní barvy patří všechny odstíny žluté a zelené, které jsou doplněné béžovou a pískovou barvou. Z dekorací jsou to suvenýry z exotických zemí, plakáty s motivy zelených rostlin a hýřící všemi barvami květů nebo porcelán zase se vzory rostlin, květů, motýlů nebo papoušků.