Sám o sobě s oblibou říká, že je takový obyčejný taťka. Nevyniká prověřenou mužnou krásou jako jeho kamarádi Brad Pitt a George Clooney z Dannyho parťáků.

Ostatně když se Clooneyho novináři zeptali, zda si připadal někdy v životě ošklivý, zavtipkoval: „Určitě, ale ne tolik jako Matt Damon.“ Mohl si to dovolit, neboť oba herci jsou blízcí přátelé. Přesto charizmatický Matt Damon dostává své fanynky neodolatelným chlapeckým vzhledem.

Prakticky nehraje ve filmech, které by nebyly kasovní trháky. O Agentu bez minulosti se mluví jako o jednom z nejlepších psychothrillerů všech dob. Agent Bourne je téměř bez chybičky.

„Jenom mě pořád nesrovnávejte s Bondem, to mě fakt dokáže nadzvednout. Každý jsme z jiné planety,“ říká Matt Damon. V současnosti ho můžeme vidět ve strhujícím politickém thrilleru Zelená zóna, díky němuž se ocitáme na horké irácké půdě.

Tlouštík Matty

Matt Damon tvrdí, že poté, co se před pěti lety oženil s argentinskou barmankou Lucianou Barroso, žije klidným rodinným životem. Podle některých je trochu nudný patron a paparazzi si stěžují, že není o čem psát – žádný skandál, žádné milenky či drogy.

„Skutečná kariéra se buduje roky a ne během týdne, kdy vévodíte v rauši titulním stranám bulváru,“ tvrdí herec. Ovšem i on si prošel bouřliváckým obdobím, kdy vymetal jeden večírek za druhým. Jak při studiích na Harvardu, tak i později v Hollywoodu. Zdatně mu při tom sekundoval jeho nejlepší přítel Ben Affleck.

Ještě v roce 2004 se objevoval na seznamu nejžádanějších svobodných mládenců na světě. Jeho náručí prošla řada krásných žen, například Winona Ryderová, Eva Mendesová či Minnie Driverová. Dnes ovšem tvrdí: „Už si nemusím vůbec nic dokazovat, vybouřil jsem se zamlada."

„Dříve jsme dokázali s krásnými ženskými pařit až do rána, dnes si píšeme esemesky jak utišit celou noc plačící dítě či do kterého kurzu pro batolata se určitě musíme přihlásit,“ popisoval před časem blízké přátelství Ben Affleck.

A teď kluk? Jediné, na co si Matt Damon občas s úsměvem na rtech trochu stěžuje, je skutečnost, že ve své pětičlenné rodině prezentuje jediný mužský prvek.

„Ženy jsou v našem domě v přesile, ale na druhou stranu o sebe nechávám rád pečovat,“ popisuje. Se svou temperamentní tmavovlasou manželkou vychovává nejen své dvě vlastní dcery Giu (1,5) a Isabellu (4), ale také 11letou Alexii, kterou vyženil.

Dokonce i psí mazlíčci u Damonů jsou prý fenky. Není divu, že když oblíbený herec oznamoval nyní světu, že čekají čtvrtého potomka, povzdechl si zároveň: „Bože, ať je to tentokrát kluk!“

Matte, zahraj si mě!

Matt Damon (narozen 8. 10. 1970) má v současnosti dokončeno či roztočeno dalších sedm filmů. V září by měl vstoupit i do našich kin romantický snímek s prvky sci-fi Adjustment Bureau. Není bez zajímavosti, že by se měl v následujících letech objevit také v několika životopisných příbězích. Snad nejpikantnější bude jeho spolupráce s filmovou ikonou Michaelem Douglasem, jenž ztvární známého extravagantního homosexuálního baviče. Matt bude hrát jeho mladého milence. V dalším snímku by měl zosobnit Roberta F. Kennedyho. A zcela nedávno se kontroverzní golfový bouřlivák John Daly nechal slyšet, že by se rád viděl na plátně, ovšem v podání Matta Damona.