Neměla jsem nárok na vlastní názor a sotva jsem našla odvahu ho vyslovit, přišla studená sprcha.

„Ty tomu vůbec nerozumíš, tak se do toho nepleť.“ Nejvíc si mě vychutnávala před cizími lidmi. Zatímco jiné matky své děti chválily, ona mě ponižovala a shazovala.

Ani nemocným manipulátorům neustupujte

  • I když se matka k Jitce rozhodně nechovala příliš láskyplně, chtěla ji vždycky mít pro sebe. Proto ony bouřlivé reakce, kdykoli se vedle Jitky objevil nějaký partner, i ta uraženecká póza poté, co vzala život do svých rukou. Nejprve zkusila hysterickou manipulaci, ale pak dceru s vnoučaty na řadu let odepsala.
  • Už ze sebezáchovných důvodů Jitka dané uspořádání přijala. S mátí se nevídala, věnovala se manželovi a dětem, prostě si zvykla. Zlomyslný osud ji však dostihl. A starožitný nábytek posloužil jako záminka. Kdyby šlo jen o něj, budiž.
  • Na sklonku života nás skutečně může zajímat, co se po našem odchodu s věcmi stane. Pro Jitčinu matku se ale nábytek stal spíš „oslím můstkem“, který jí umožnil informovat dceru o vlastním zdravotním stavu. I ten se však, aniž bychom nemoc zlehčovali, pro ni stal jen prostředkem dalších manipulací.
  • Ona se přece nikam stěhovat nebude! Na Jitce je, aby všeho nechala a stala se na plný úvazek ošetřovatelkou v jejím domácím prostředí. Bez ohledu na to, že už dávno nežije sama a není ta malá, ovladatelná holčička.
  • To nejhorší, co by Jitka mohla nyní dělat, je připouštět si výčitky svědomí a krkolomně hledat způsob „jak nakrmit vlka, aniž by koza utrpěla“. Už sama nabídka, že by se matka mohla nastěhovat do její domácnosti, byla odvážná a sebezničujícím způsobem obětavá. Možná to z mé strany bude působit jako projev cynismu, ale je štěstí, že ji matka nepřijala! Vždyť v dceřině rodině by dozajista způsobila zemětřesení.
  • Nyní je na Jitce zvážit, co může nabídnout, aniž by tím ničila sama sebe. Od sjednání placené výpomoci přes dovoz teplých jídel pečovatelskou službou po občasný osobní nákup a výpomoc s úklidem. To poslední ale pod podmínkou, že ji matka nechá v klidu a nebude jí nic vyčítat.