Může mít až o pět let menší životnost a pouštět do těla jedy. Konkrétně těžké kovy, které negativně působí na nervový systém, srdce a plíce.

Na komplikace upozornil sám výrobce DePuy, dceřiná společnost gigantu Johnson & Johnson, když obdržel nové informace z Národního kloubního registru Spojeného království. Tam nositele implantátu trvale sledují.

Ve světě má tento kloub zhruba 30 000 lidí, u nás se problém týká 300 pacientů. Pojišťovny je začaly obesílat a informovat. V České republice implantát použilo asi 20 zdravotnických zařízení do roku 2010.

„Za naši pojišťovnu se to týká 184 klientů,“ potvrzuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Mgr. Jiří Rod.

„Vypracovali jsme seznam pojištěnců, kterým byly od roku 2004 implantovány totální endoprotézy (dále jen TEP), jež se společnost De Puy International rozhodla dobrovolně stáhnout z trhu – jedná se o ASR systém.

Zaslali jsme jim dopis s informací o tom, že při operaci TEP byl tento komponent použit. Požádali jsme je, aby se dostavili do zdravotnického zařízení, kde byli operováni, k provedení kontrolních vyšetření.

Z našeho pohledu vnímáme dosavadní jednání firmy Johnson & Johnson jako korektní.“

Místo plastu kov

Jde o kovové implantáty, které v roce 2003 vystřídaly náhrady, jejichž hlavice byla z plastu. Výhodou mělo být to, že především mladším pacientům umožnily aktivnější život. Jenže se začaly ukazovat jako nekvalitní.

Výrobce to zdůvodňuje takto: „Společnost DePuy rozhodla, že dobrovolné stažení kyčelní náhrady ASR bylo v nejlepším zájmu pacientů.

Vykazovaly pětiletou revizní míru povrchu kyčelního kloubu ASR ve výši asi dvanácti procent a u acetabulárního systému ARS XL ve výši přibližně třinácti procent.“

Přeloženo do srozumitelného jazyka: ve 13 % se po pěti letech začalo projevovat opotřebení.

Britský list Sunday Telegraph přinesl také informace, že implantáty se ve Velké Británii přestaly používat v roce 2010 proto, že se po šesti letech začaly projevovat potíže u 50 % voperovaných kloubů!

Spekuluje se, že testy nebyly před zavedením těchto náhrad do praxe dostatečné.

Nicméně není třeba panikařit. Podle České společnosti pro ortopedii a traumatologii jsou čeští sledovaní pacienti zatím v pořádku.

Čtěte také: