Černé tečky, kterým se říká otevřené komedony, se nejčastěji tvoří na nose a bradě v podobě rozšířených a zaplněných pórů. Vznikají, když se maz ze žláz hromadí v pórech pod povrchem pleti a ucpává je. Nadprodukce mazu může být podpořena některými hormony, které se vytvářejí a vylučují především během puberty, v těhotenství nebo v období menopauzy. Pokud nechcete utrácet za kosmetické přípravky z drogerie nebo z lékárny, můžete si připravit třeba pleťové masky nebo tonikum z ingrediencí, které máte doma po ruce.

Bílky a šťáva z citronu

Co budete potřebovat? 2 vajíčka, 1 lžíci citronové šťávy, metličku na šlehání. Jak postupovat? Oddělte bílky od žloutků a ponechejte pouze bílky. Lehce promíchejte a nenechte je ztuhnout. Poté přidejte citronovou šťávu a znovu promíchávejte, dokud hmota nebude mít konzistenci masky. Tu pak rozetřete na celý obličej, a až úplně ztuhne, nechte působit 20 minut. Pak ji sloupněte a obličej omyjte. Citronová šťáva obsahuje alfa hydroxidovou kyselinu, která se běžně přidává do přípravků proti černým tečkám. Šťáva pročišťuje póry, eliminuje mastnotu, odumřelé kožní buňky a zabraňuje tak vzniku černých teček. Citronová šťáva také zmenšuje póry.

Pepř a tvaroh

Co budete potřebovat? Lžíci mletého pepře a 2 lžíce tvarohu. Jak postupovat? Obě ingredience důkladně promíchejte a naneste na nejvíc postižená místa. Nechte působit 20 minut a poté smyjte vlažnou vodou. Pro zvýšení účinku aplikujte třikrát týdně. Pepř stahuje póry a tvaroh skvěle hydratuje.

Mléko a želatina

Pokud nechcete utrácet za náplasti, které slibují, že tečky obratem vyzmizíkují, připravte si domácí želatinovou masku.
Co budete potřebovat? Balíček potravinářské želatiny a 2 lžíce mléka. Jak postupovat? Smíchejte lžíci potravinářské želatiny se 2 lžícemi mléka a směs nechte na 15 sekund ohřát v mikrovlnné troubě. Teplou směs naneste na celý obličej a nechte působit 15 minut, než hmota na pokožce ztuhne. Poté opatrně sloupněte. Opakujte jednou týdně.

Soda a voda

Účinné pleťové tonikum na černé tečky lze namíchat i doma.
Co budete potřebovat? 2 lžíce jedlé sody bikarbony, půl litru vody. Jak postupovat? Ve vodě je nutné sodu dobře rozpustit. Potom tonikum aplikujte vatovým tamponem na postižená místa. Aplikujte dvakrát týdně. Soda pronikne hluboko do pórů a důkladně odstraní usazené nečistoty.