Před kamerou se poprvé objevily ještě jako mimina, když se v seriálu Plný dům střídaly v roli roztomilého nemluvněte jménem Michelle. V následujících osmnácti letech jim pak jejich image blonďatých, zubících se a především naprosto identických nezbednic vynesla desítky rolí v dětských filmech s uniformní zápletkou: „Dvě malé blonďaté zubící se nezbednice jedou na venkov." „Dvě malé blonďaté zubící se nezbednice jedou do Paříže." Anebo: „Dvě malé blonďaté zubící se nezbednice řeší zločiny."

Mnohem, mnohem víc než na filmových honorářích ovšem Mary-Kate a Ashley vydělávaly na suvenýrech s jejich jmény a podobiznami - ať už šlo o trička, samolepky, krabičky na svačinu, batůžky, diáře nebo cokoliv jiného, co se dá prodat malým slečnám od šesti do dvanácti let. Na prahu plnoletosti díky tomu obě blonďaté zubící se nezbednice stály v čele korporace, která vynášela stovky milionů dolarů ročně.

Módní dvojka

V tuto chvíli by každý, kdo zná osudy mnoha jiných dětských hvězd, čekal vývoj podle klasického scénáře: nezvládnutí vlastního ega, večírky, průšvihy, alkohol, drogy, léčebna, znovu večírky a drogy, znovu léčebna, odchod do ústraní a pád do zapomnění. Mary Kate a Ashley ovšem dokázaly světu vytřít zrak. (Tedy, ne že by si nezakoketovaly s klasickými průšvihy celebrit: psalo se o mentální anorexii, psalo se o kokainu, psalo se o telefonátech s Heathem Ledgerem v den jeho smrti. Dvojčata ale včas dokázala zabrzdit a ze všeho vyšla s čistým štítem.) Vzaly svůj osud do vlastních rukou a staly se z nich vážené a zodpovědné prezidentky společnosti Dualstar, která produkuje cokoliv - videoklipy, hudební alba, počítačové hry, knihy, panenky, kosmetiku, módní doplňky, koberce, lampičky, parfémy, zubní pasty, to všechno pod jménem sester Olsenových.

Navíc se jim ale podařilo jít ještě o krok dál. A vrhly se do světa módy, který se na ně zprvu díval s rozpaky: co tady pohledávají tyhle infantilní rošťačky? Mary Kate a Ashley však předvedly, že to s módou myslí vážně a že jí navíc opravdu rozumějí. Totéž si ostatně myslí i mnozí renomovaní návrháři: „Mary-Kate je už nyní skutečná módní ikona. Už teď je jasné, že příští generace na ni budou pohlížet jako na módní symbol," říká o jedné z nich designérka Margherita Missoni a její kolega Giambattista Valli dodává: „Mary-Kate a Ashley mají osobitý styl, který se neřídí žádnými pravidly. Přesahují módu. Klidně by mohly vzít večerní róbu, ustřihnout ji a přešít na minišaty nebo třeba na spací pytel."

Obě dvě měly tedy dva nejdůležitější atributy potřebné k tomu, aby člověk v módním byznysu prorazil: talent a peníze. Proto také loni s úspěchem uvedly na trh luxusní značku The Row a jejího ležérnější souputnici Elizabeth and James, pojmenovanou podle jejich dalších dvou sourozenců. „Záměrně jsme naši značku nenazvaly našimi vlastními jmény. Máme radost, že má úspěch, přestože mnoho našich zákazníků ani netuší, že za ní stojíme my," vysvětluje Ashley Olsen.

Jít svou cestou

Mary Kate a Ashley Olsenovy však dokázaly ještě něco, co je pro dvojčata možná vůbec nejtěžší: jít každá svou vlastní cestou, hledat si vlastní dráhu před kamerou, v módě i v životě. Přestože jejich pouto je stále neobyčejně silné: „Poznám, když ji něco bolí, poznám, když ji něco trápí, poznám, když je šťastná - ať už je mi nablízku nebo někde daleko," říká o své sestře Ashley Olsen. „Zkrátka to vím. Každá z nás nese břemeno té druhé. A když se mi daří opravdu dobře, ona je na tom většinou hůř, a naopak. Možná, že se takhle navzájem vyvažujeme."

„Je to moje nejbližší bytost, neumím si představit, že by mi byl někdo blíž než ona," dodává pro změnu Mary-Kate. „I když teď už spolu nebydlíme a je to tak pro nás obě asi zdravější. Jedna druhou si aspoň víc užíváme, když jsme spolu, a nebavíme se čtyřiadvacet hodin denně o práci." A každá z nich o té druhé přesvědčeně tvrdí: „Mám štěstí, že ji mám."