Na chudinském oddělení losangeleské nemocnice se 1. června 1926 narodila dívenka, kterou matka Gladys Pearl pojmenovala Norma Jeane. Gladys byla v té době krátce rozvedená s instalatérem Martinem Edwardem Mortensenem a udržovala poměr se Stanleym Cliffordem, vedoucím filmové laboratoře ve firmě, která zpracovávala negativy fotografií a filmové plakáty pro hollywoodská studia. Gladys tam pracovala také – jako obsluha ve střižně. Dodnes se vedou dohady o tom, který z mužů byl skutečným otcem Normy Jeane.

V roce 1945 hnědovlasou Normu Jeane vyfotil armádní fotograf David Conover a posléze ji představil majitelce modelingové agentury Blue Book. Tento okamžik zásadně změnil její další život. Norma se sebrala a přestěhovala do hollywoodského ubytovacího zařízení Studio Club určeného začínajícím herečkám.

  • Mezitím si na radu fotografa výrazně odbarvila vlasy. Platinový účes, umělé řasy, černé linky a výrazné rudé rty od té chvíle už navždy provázely její image. Nebyla to ale prázdná krása. V jejím pohledu se snoubil smutek, touha, jas. Ona sama působila zároveň dokonale a velmi zranitelně.

V červenci 1946 mohla díky známosti s producentem studia 20th Century Fox Benem Lyonem absolvovat kamerové zkoušky. Lyona svým projevem okouzlila. Nabídl jí základní smlouvu, která jí zaručovala 75 dolarů týdně. Podepisovala ji už jako Marilyn Monroe. Neobvykle zvukomalebné jméno mělo reálný základ – stejné příjmení patřilo její babičce Monroe, pocházející z malé zemědělské usedlosti v Missouri. V té době se pomalu rodila americká dívka snů. Vzápětí se rozvedla se svým prvním manželem.

Nevadí mi žít v mužském světě, dokud v něm můžu zůstat ženou,“ prohlásila Marilyn a není důvod jí nevěřit. Muže potřebovala ke svému životu, ale také jí způsobovali velkou trýzeň. V roce 1950 se během natáčení filmu Tak mladý, jak se cítíš poprvé setkala se spisovatelem Arthurem Millerem. Zaujala ho na první pohled. Potíž však spočívala v tom, že byl už deset let ženatý se svou láskou z dětství. Marilyn se Miller také líbil a prý tehdy prohlásila: „Dnes jsem potkala muže, kterého si vezmu.“

(....)

A skutečně se tak stalo.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Vlasta.