Představitelku Marie do Sestřiček hledali filmaři po celém Československu. Jakmile si Alena na konkurzu všimla, že v centru zájmu jsou dlouhonohé blondýny, chtěla odejít. „Najednou se ozvalo: ,Vy malá černá, pojďte sem.‘ To byl tehdy pomocný režisér Balajka.

Nechal mě improvizovat a pozval mě do nejužšího kola. Když mě začali v kostymérně navlékat do podvazků, bombarďáků a saténové podprsenky, strašně jsem se styděla,“ vzpomíná Alena. Odcházela s tím, že si zahraje některou z holek na internátu, ale za dva dny jí volali, že má hlavní roli.

Nejdřív strach, pak láska

Režisér Karel Kachyňa byl přísný, až se ho bála. Změnilo se to po natáčení scény porodu v sanitce. „V akci mi vypadával text, protože jsem se ho naučila jako básničku do školy. Kachyňa běhal kolem sanitky a supěl: ,Já tu holku zabiju, my to snad nenatočíme!‘ Ale protože byl dobrej psycholog, vrátil se jako beránek.“

Nakonec se do něj Alena zamilovala. „Pochopil totiž, že na mě neplatí cukr a bič, ale jen cukr. Takže byl laskavej a milej, já jsem se ho přestala bát a začala si ho víc všímat jako mužského.“

Deset let vztah tajili, herečka se obávala řečí. „Později se Karel strachoval, že když spolu nebudeme mít dítě, časem mu uteču. Věděl tehdy líp než já, jak moc budu chtít být matkou.“ Vzali se a narodila se Karolínka.

Dcera ve slavných stopách?

Alenu potkalo prokletí manželky úspěšného režiséra: všichni si říkali, že ji obsadí manžel. „Přitom on zastával názor, že rodina se neobsazuje. Roli mi dal jen tehdy, když si byl jistý, že je pro mě.“

Když Karel Kachyňa vážně onemocněl, Alena se o něj starala do poslední chvíle. „Pak jsem měla co dělat sama se sebou… A po tolika letech je návrat hodně těžký,“ vysvětluje herečka, proč divákům nadlouho zmizela z očí.

„Měla jsem štěstí, že mi krásné příležitosti v divadlech dali režiséři Viktor Polesný a Zdeněk Potužil, pak jsem si moc užila návrat před kameru s Honzou Hřebejkem, F. A. Brabcem a Honzou Prušinovským. Nedávno jsem dostala výborný scénář s nádhernou rolí. Po hodně dlouhé době je to postava, která je přesně pro mě.“ Dceři Karolíně je už 18 let, poslední školní rok studovala v Anglii. Po tatínkovi podědila vášeň pro focení a zkouší i točit, protože po maturitě by se chtěla přihlásit na FAMU. „Nápady má, fantazii a obrazotvornost taky, umí vystavět příběh i figury,“ dodává Alena Mihulová.

Alena Mihulová (48)

  • Hrát začala jako studentka střední školy, později vystudovala JAMU.
  • Hrála mj. ve filmech: Sestřičky, Džusový román, Městem chodí Mikuláš, Kráva, V peřině, Okresní přebor a Nevinnost.
  • Ráda čte, v těžkých dobách jí nejvíce pomohly romány Paola Coelha.
  • Miluje vedra: „Jestli existují minulé životy, určitě jsem žila někde na jihu.“