Diváci ji svou přízní zahrnuli od první chvíle a už nikdy svůj – jindy vrtkavý – vkus nezměnili.

Její životní dráha se zpočátku trošku klikatila. Marie byla vysoká, štíhlá holka s patřičným temperamentem, zájmem snad o všechny sporty a na jednom zápase košíkové, kde byla jako divák, ji oslovil trenér Sparty, aby do klubu přišla hrát za dorost.

Basketbal se stal její drogou, jak říká dnes. Jenže vliv na ni mělo také umělecké rodinné prostředí. Tatínek byl muzikolog, maminka zpívala v Pražském filharmonickém sboru. A tak se Marie přihlásila na HAMU, obor operní zpěv.

Nevzali ji. Byla z toho smutná, zpěv nakonec zůstal jejím koníčkem stejně jako sport. A rozhodla se pro novinařinu. *

Babička z pohádky

S úsměvem vypráví historku, kdy jela tramvají a oslovila ji „kouzelná babička“, že je moc hezká a milá a měla by být v televizi. Doporučení moudré dámy zaslechl Milan Friedl, tehdejší moderátor hudebních pořadů, a upozornil studentku žurnalistiky na konkurz hlasatelek.

Uspěla. Byla výrazný, odlišný typ, její „sportovní vzhled“ si od začátku zapamatoval každý.

„Brzy jsem si uvědomila, že tahle profese není jen o tom, že je člověk ,vidět‘. Dělala jsem komentáře k dokumentárním pořadům, kdy se člověk dozví spoustu věcí, moderovala různé společenské akce, besedy, poznala zajímavé lidi jako své hosty a také vnímavé diváky a posluchače.“

V profesi zůstala 29 let, až do doby, kdy byl post hlasatelů zrušen. „Věděli jsme, že to přijde,“ komentuje svůj odchod nositelka tří zrcátek TýTý.

Postavit se čelem

Před více než 11 lety však došlo v jejím životě k jiné zlomové události. Populární hlasatelka prodělala náročnou operaci, když jí lékaři diagnostikovali rakovinu děložního hrdla. Své pocity sdělila před časem divákům v pořadu Třináctá komnata: „Nehodlala jsem se vzdát, soustředila jsem se na boj.“

Věděla, že se nemoci musí postavit čelem, ovšem snadné to rozhodně nebylo. „Jsem člověk, který odjakživa vnímá spíš to hezké a pozitivní kolem sebe. Snažila jsem se věřit, že všechno dobře dopadne, podporovala mě moje bezvadná rodina,“ vzpomíná.

Její rodina je kompletně doktorská. Manžel Petr pracoval jako chirurg, dcera Alice, kterou vychovávali spolu, je pediatrička, společná dcera Magdaléna lékařka na ARO.

Na obrazovce se Marie Retková objevuje v pořadu pro seniory Barvy života. Dlouhonohá, štíhlá, nakrátko ostříhaná, s příjemným hlasem a krásným úsměvem. Řeknete si – včera? Kdepak. Takovou ji známe dnes.

Marie Retková (55)

  • Vrátila se jako moderátorka do Českého rozhlasu, kde na ČR 2 každé úterý provází posluchače dopoledním vysíláním.
  • Babičkou se stala v 39 letech, kdy její vyvdaná dcera Alice porodila svou první holčičku. Pak přišla na svět další vnučka a od dcery Magdalény vnouček Martínek.