Skandální příběh

Film Já, Tonya vznikl podle jednoho z největších skandálů sportovní historie, přináší divoký a jen stěží uvěřitelný příběh a tvůrci ho pojali odvážně jako černou komedii. Krasobruslařka Tonya Harding patřila svého času mezi nejlepší krasobruslařky světa a jako první Američanka skočila při závodě trojitého Axela. Celý svět si ji ale navždy bude pamatovat ve spojení s šokujícím útokem na její soupeřku Nancy Kerrigan před olympiádou v roce 1994. Případ, kdy jedna krasobruslařka nechala zlomit nohy své soupeřce a pak se obě potkaly během jednoho závodu na olympiádě, plnil titulní stránky novin a byl velikou senzací.

Proměna krásky ve zvíře

Mezi výjimečné momenty snímku patří proměna krásné herečky v drsnou sportovkyni na přelomu 80. a 90. let. Úchvatnou práci v zachycení podoby odvedli maskéři, sama herečka se přípravě na roli věnovala s extrémní péčí. Tonya Harding byla výbušná a impulzivní a do běžné představy krasobruslařky coby princezny tančící na ledě měla daleko. Pro její zachycení sledovala Margot Robbie tisíce fotografií, záznamy závodů, rozhovory a videa na YouTube. „V mnoha případech jsme mohli dialogy reprodukovat na slovo přesně,“ uvádí Robbie.

Zdroj: Youtube

Každý den na ledě

Kvůli přípravě na film podstoupila slavná herečka přípravu jako skuteční sportovci. Udělala tisíce dřepů, čtyři měsíce téměř každý den vstávala v 5 hodin ráno, aby šla na led. „Hodně často jsem si říkala, bože, dneska ne, mám ještě modřiny ze včerejška i z předvčerejška,“ vzpomíná Margot Robbie. Jako malá dělala balet a hrála dokonce lední hokej, náročnost krasobruslení ji ale překvapila. „Při hokeji máte chrániče, ale tady, když spadnete, padáte často ze skoku z výšky a bolí to opravdu hodně,“ říká Margot.

Pomoci musely i filmové triky

Mezi nejtěžší momenty natáčení patřily úchvatné krasobruslařské sekvence na ledě, přinášející akci, napětí i krásu. Tonya Harding dokázala nepoddajného trojitého axela skočit jako první Američanka a ve své době byla jednou z mála na světě, která ho zvládala. Ani ta nejnáročnější příprava, kterou Margot Robbie podstoupila, nepřipraví běžného člověka tak, aby takhle těžký skok mohl zvládnout. V některých scénách na ledě proto bylo nutné, aby Robbie krasobruslařské skoky co nejvěrněji napodobila, včetně trojitého axela. O zbytek se postarala filmová kouzla.

Zdroj: Youtube

Ukázalo se ale, že pouze dvě krasobruslařky v celých Spojených státech jsou v současné době schopné skok provést, a ani jedna nebyla dostatečně vysoká. Robbie vždy provedla první část prvku, dvojnice v něm pokračovaly a digitální efekty následně pomohly dotáhnout a zvýraznit to, co Tonya Harding tak ladně předváděla na vrcholu své kariéry na světových kluzištích. „Až když jsme našli naše dvojnice, jsem doopravdy pochopila, jak neuvěřitelně talentovaná Tonya byla,“ říká Robbie. „Sport se za posledních dvacet let výrazně posunul, ale trojitý axel i nadále zůstává tím šíleně těžkým skokem, který zvládne jen velmi málo lidí.“