Po Marylin Monroe či Cindy Crawford je tady další popkulturní ikona, která zazáří na obálce pánského časopisu Playboy: Marge Simpson. Pravda, žlutá kráska s modrým přelivem má do typického playboyovského „králíčka“ hodně daleko. Už proto, že je matkou tří dětí a hlavou nejslavnější dysfunkční rodiny v Americe. Také je ovšem hrdinkou jednoho z nejpopulárnějších televizních seriálů všech dob: Simpsonovi, kteří letos na konci roku oslaví už dvacet let svého vysílání, jsou nejdéle běžícím komediálním seriálem v Americe. Za tu dobu posbírali 24 cen prestižních cen Emmy, televizní obdoby Oscarů.

„Chtěli jsme vyzkoušet něco nového, neobvyklého a cool,“ říká Scott Flanders, nový ředitel Playboye, který se nijak netají tím, že Marge Simpson na obálce má jeho časopisu přilákat mladší generaci čtenářů.

Na poslední chvíli

Marge se – stejně jako celá Simpsonovic rodina – „narodila“ v čekárně před kanceláří producenta James L. Brookse. Scenárista Matt Groening (budoucí duchovní otec fenomenálního seriálu) tam byl předvolán, aby navrhl nějaké kreslené vsuvky do sitcomu The Tracey Ullman Show. Původně měl v plánu předložit úplně jiný námět, ale na poslední chvíli si to rozmyslel a načrtl si na kus papíru tuhle nemožnou rodinku, jejíž členy pojmenoval podle svých vlastních příbuzných. Marge tak dostala jméno podle jeho matky Margaret, která ovšem žádnou podobnost mezi sebou a modrovlasou hrdinkou nevidí: „Je to divné, když si o vás lidi myslí, že jste nějaká kreslená figurka,“ stěžuje si. Nicméně, jak tvrdí sám tvůrce seriálu, inspiroval ho hlavně matčin vysoko vyčesaný účes, který nosila v 60. letech (ačkoli její vlasy nikdy nebyly modré!)
Zatímco v českém dabingu propůjčil svůj hlas Marge Jiří Lábus, v originální verzi ji mluví žena, herečka Julie Kavner, která svou roli bere velmi vážně: dokonce odmítá napodobovat její hlas na veřejnosti, aby nezničila iluzi, že Marge je skutečná bytost se vším všudy. Za svou práci je také náležitě zaplacena: začínala na 30 tisících dolarech za epizodu, nyní dostává kolem 400 tisíc.

Ženská je aspoň potřebná…

Za svou kariéru v seriálu Simpsonovi už Marge vystřídala mnoho povolání: byla policistkou, učitelkou, předsedkyní poroty filmového festivalu, realitní makléřkou, modelkou či učitelkou. Po většinu času je však ženou v domácnosti, která snáší eskapády svého manžela Homera a svých dětí Barta, Lízy a Maggie. Po většinu času je smířena s tím, že má za manžela jednoho z nejneschopnějších troubů na světě, několikrát už ale Homera opustila nebo vyhodila z domu. Při jedné z takových příležitostí ji Homer prosil, aby ho vzala zpět, se slibem, že jí může nabídnout „naprostou a totální závislost“. Marge nakonec musela připustit, že „ženská si pak aspoň připadá potřebná“.
Morální laťku má Marge nastavenu výš než většina ostatních postav v seriálu, v městečku Springfieldu dokonce často vystupuje jako jakýsi hlas zdravého rozumu. Přesto tu a tam podléhá neřestem, jakou je například gamblerství – tato její více či méně překonaná závislost se v seriálu připomíná hned několikrát.

„Milá první dámo!“

Angažmá na obálce Playboye ovšem není prvním případem, kdy Marge zafungovala coby „reálná“ bytost. Tak například už v roce 1990 si dopisovala s tehdejší americkou první dámou Barbarou Bush. Ta totiž uviděla v televizi jeden díl Simpsonových a vyjádřila se, že je to „ta nejhloupější věc, jakou kdy viděla“. Tvůrci seriálu jí – pod jménem Marge – napsali: „Milá první dámo, nedávno jsem si přečetla Vaši kritiku mé rodiny. Hluboce mě to zranilo. Bůh ví, že nejsme dokonalí a abych řekla pravdu, možná nejsme úplně normální, ale každý je nějaký…“ A Barbara Bush jí skutečně odepsala: „Milá Marge, je od vás tak milé, že jste mi napsala. Jsem ráda, že jste vyjádřila svůj názor. Bláhově jsem se domnívala, že žádný nemáte…“

Marge Simpson tak nyní činí už poněkolikáté krok z virtuální reality televizní obrazovky do skutečného světa.