Bez poskvrnky

Michal byl vždycky trošku bázlivý, nesmělý a sázel na životní jistoty. Všechny účty platil včas, zásadně nepřekračoval povolenou rychlost, pečlivě třídil odpad, účastnil se městských zasedání, místo dobrodružství na vlastní pěst jezdil do útulných penzionů, v lidech viděl jen to dobré, chtěl se oženit a hledal skromnou ženu, která má v úmyslu vedle něj jen tak plout. Nebyla jsem ideální, ale sedli jsme si jako dva poslední dílky puzzlí.

Bez důvodu

Jednou se vrátil domů z práce a sotva o mě zavadil pohledem. Takovou náladu pod psa nemíval často. Dostal výpověď. Nikam se neposouval, neměl ambice, byl bez invence a snahy, postrádal dynamiku a švih. Stal se pouhým řadovým zaměstnancem, který se spokojil s tím, že přežil den bez kolize. Vyprávěl mi to s hrůzou v očích a zjevným nepochopením. Věděla jsem, že jeho zaměstnavatel jednal správně a měl pro svůj krok důvod, ale nenašla jsem odvahu to Michalovi říct.

Neztrácel naději a hned druhý den začal aktivně hledat nové pracovní místo. Rozesílal životopisy jako o život, obvolával firmy a nabízel se urputněji než kuchyňské vychytávky z Teleshoppingu. S jeho zápalem měl do týdne podepsanou smlouvu a těšil se na novou životní kapitolu.

Nedorazil

První pracovní den jsem prožívala s ním a po jeho návratu ho vítala jeho nejoblíbenějším jídlem. Těšila jsem se, že mi poví všechny podrobnosti a své dojmy. Přišel, posadil se a začal vyprávět. "Práce počká, svět se nezboří. Podívej se, nechal jsem si vytetovat ještěrku!" Obrátil se ke mně zády a vyhrnul si košili a zpod kalhot vykukoval nepovedený a zarudlý obrázek. Koutky úst mi rychle klesly a marně jsem hledala slova.

Smířila jsem se s tím, že potřeboval restartovat hlavu a udělat něco, co se vymyká jeho běžnému modelu chování. Ale žasla jsem nad nepromyšleným výběrem motivu i místa. On sám ani nezajede rukou do hlíny, aby nenarazil na žížalu a na procházky nosí zásadně uzavřené boty, aby se mu zatoulané ještěrky neotřely o holou kůži. A volba beder mi připomíná odvážné spolužačky ze střední školy, pro které bylo tetování koketně vykukující z bokových kalhot poznávacím znamením. Mám ho ráda, ale na koupališti s ním trpím.