Muž je totiž přesvědčen, že dokud ze mě obnošené oblečení nespadne samo, je zbytečné pořizovat si nové. Příklad: koupím si novou sukni a halenku, protože ty staré se už nedají nosit – sukně je na zadku příliš oblýskaná.

A blůza? Samý žmolek a v podpaždí se trhá tak, že ji nemá cenu zašívat. Neposlouží ani jako hadr na podlahu, jelikož je ze syntetického materiálu. Vybalím své nové akvizice a manžela málem raní mrtvice. „Už jsi zase utrácela za blbosti! Copak nemáš těch skříň plnou hadrů?“ kvílí.

Harpagon je náročný partner

Odpovídá PhDr. Petr Šmolka, psycholog, Poradna pro rodinu Praha 12

  • To, že se ve vztahu sejde někdo, kdo má k penězům celkem zdravý postoj, s Harpagonem, je poměrně časté. Jeho skrblictví nás přitom zaskočí většinou až v průběhu manželství. Zamilovaný Harpagon může na čas zbožňovat partnerku či partnera téměř tak intenzivně jako peníze, a proto své skrblictví nedává moc najevo. Stejné to bývá i s opačnou úchylkou, která spočívá v nadměrném nakupování: zprvu nám může poněkud rozmařilá partnerka se svými „spontánními“ nutkavými nákupy připadat docela roztomilá. Většina vlastností, zvláště problematických, se však v průběhu soužití časem spíše zvýrazňuje.
  • Nemá význam Harpagona o čemkoli přesvědčovat! Je možné ho léčit, podmínka je, aby byl motivován. V průběhu léčby by se asi ukázalo, co jeho poruchu vyvolalo a jak by ji mohl dostat víc pod kontrolu. Také ho lze opustit. Nebo si osvojit strategie, jež umožní vedle něj ve zdraví přežít.
  • Janin nápad se „sekáči“ je jistě užitečný, stejně jako její schopnost vydávat nové oblečení za dávno zakoupené. Nicméně má vlastně smůlu. Běžný muž totiž zpravidla jakoukoli inovaci šatníku nezaregistruje, pokud se mu sama žena nepochlubí. Má jen nejasný pocit, že je nějaká jiná. Neví v čem, nechce se však blamovat, a tak se raději neptá.
  • Jana prý závidí ženám, které zkoušejí oblečení před zraky manžela (trousícího pochvalné poznámky), jenž nakonec vše zaplatí. Upřímně řečeno neznám moc podobných exotů! Nebránit, zaplatit, to ano, ale trpělivě a rád asistovat?
  • Žijete-li s Harpagonem, nesnažte se měnit systém, ale pokuste se ho pumpnout vždy, když to jen trochu jde. Rozhodně nemusí vědět o každé koruně, kterou vám v práci přidali!