Diskutujte: Už jste situaci, kdy jste partnerovi přišla na nevěru, čelila? Jak?

Mohlo by vás také zajímat: Typická mužská nevěra – jak probíhá? nebo Test: Ustála byste partnerovu nevěru?

Podle statistik za 80 % odhalených současných nevěr může buď mylně odeslaná SMS, nebo podezřelá aktivita nevěrného partnera na počítači. Ono je to ale v podstatě jedno, jestli jste našla otisk rtěnky na límečku košile, nebo milostnou korespondenci v historii počítače.
První pocity nejsou jen psychická újma, s velkou pravděpodobností čelíte i různým fyzickým projevům šoku. Typický je například pocit slabosti, závrať, zvracení, pocení, třas končetin, panická ataka… To všechno potřebujete aktuálně zvládnout. Teprve poté, co dostanete vlastní tělo pod kontrolu, přijde řada na další opatření.

1. Dýchání je alfa a omega

Hyperventilaci stresu (soubor výše popsaných reakcí) zkrotíte pomocí cíleného dýchání. Jestliže budete dýchat mělce a rychle, mohlo by se vám dokonce stát, že omdlíte. Proto je potřeba co nejvíce zpomalit a prohloubit nádechy a výdechy. Nepropadejte panice – pokud je to nutné, dýchejte zvolna do igelitového nebo papírového sáčku. Fakt se nestarejte o to, jak při tom vypadáte. Účel světí prostředky.

2. Zvedněte telefon

Určitě ne ale proto, abyste spustila vodopád výčitek na adresu nevěrného partnera. Na to je dost času, až se trochu uklidníte. Volejte kamarádce – psychologové tvrdí, že schopnost sdílet a probrat krizové momenty drží ženy dál od infarktů a srdečních mrtvic. Volejte, i kdyby byly tři hodiny ráno. Od toho kamarádky na světě jsou. Jestliže nemáte žádnou takovou, které byste se mohla svěřit, nerozpakujte se kontaktovat krizovou linku. Na druhé straně signálu je školený člověk, kterého nebudíte, nezdržujete a přestože vaši situaci nevyřeší, bude s vámi.

Tip kafe.cz:

Pokud se nějaká kamarádka vydá na cestu k vám s plnou taškou papírových kapesníčků, ať vás ani nenapadne tvrdit, že chcete být raději sama. Nevolejte také, pokud možno, své vlastní rodině. Ve skutečnosti nevíte, jak vztah nakonec dopadne (eventualita, že spolu zůstanete, pořád připadá v úvahu), a tak není moc prozíravé na svého partnera nevěru honem prozradit a tím ho už navždycky u rodičů znevýhodnit. Protože vy mu možná odpustíte. Oni ne.

3. Roňte slzy

Podle vědeckých studií mají slzy vyplavené stresem a lítostí úplně jiné chemické složení než slzy radosti nebo uroněné díky ostrému větru. Obsahují spoustu jedovatých toxinů, které by ve vašem organismu napáchaly velké škody. Zbavte se jich tedy s takovou vervou, jakou situace vyžaduje. Plačte ostošest, křičte, štkejte… cokoliv! Takový pláč má mírně anestetické účinky. Možná už jste si všimla, že se po něm cítíte mírně ospalá a jemně vás brní konečky prstů.

4. Neřešte s horkou hlavou

Budete napřed potřebovat reálný scénář, jak novou situaci ve vztahu s partnerem proberete. Na co se chcete zeptat, jak se sama cítíte, jaké navrhujete řešení…Samozřejmě stále mluvíme o situaci, kterou jste nečekala a zaskočila vás. V případě, že jde o opakovanou nevěru, klidně pořádejte scény, vyhoďte ho z bytu, sbalte věci a expedujte je oknem… cokoliv, na čem si zdravě vybijete vztek a není to trestné!
Jestliže však jde o „premiéru“ a o svůj vztah stojíte, bezpochyby vám nepomůže, když odešlete v návalu první bolesti vyčítavé SMS nebo udeříte na partnera ihned „live“.

5. Spěte sladce

Od alkoholu nebo léků dejte ruce pryč. Raději snězte tolik čokolády, kolik najdete – čert vem protentokrát dietu, cukry naléhavě potřebujete, aby tělo vyrovnalo metabolický šok ze stresu a zastavilo se chvění. Dejte si mléko s medem, obsahuje tryptofany a ty vás mírně ukonejší. V medu je spousta užitečných látek – minerály, sacharidy, vitamíny a právě tryptofany, navozující spánek. Třeba bude ráno moudřejší večera…