Primární starostí každého rodiče by tudíž mělo být zabezpečení chutné a zdravé svačinky do školy, na odpolední kroužky či sportovní tréninky. Svačinky, které brání pocitu hladu a dodávají tělu i mozku dostatek energie.

Správná svačinka pro školáčka
se musí skládat ze tří skupin potravin: bílkovin, vitaminů a vlákniny. Jednoduše řečeno, ideální svačinou je tvarohový dezert, celozrnná houska a jablko. Dětská svačina musí být nejen zdravá, ale i energeticky vyvážená, aby doplnila energii a měla i kladný vliv na pozornost školáka. Jako vzorovou dopolední svačinu můžeme doporučit třeba tmavý chléb s tvarohovou pomazánkou, s plátkem šunky nebo sýra a nakrájenou zeleninou. Pro odpolední svačiny jsou vhodné jogurty, mléčné nápoje, jablko nebo pomeranč. A pro děti s dostatkem pohybu i některé sušenky nebo sladkosti. Vždyť každé dítě si rádo zamlsá. Pokud má ovšem vaše dítě málo pohybu, vyhýbejte se odpoledne ovoci, slazeným mléčným výrobkům, cukrovinkám a určitě sladkým limonádám.

Důležité je nezapomínat ani na pitný režim. Základ pitného režimu by měla tvořit čistá voda nebo minerálka. Naopak sladkým limonádám i ředěným džusům by se měli malí školáčci vyhýbat.

Maminky, svačinka musí vaše dítě v první řadě bavit! Takže se za každou cenu nebojte přidat oříšky, jogurty s veselými kuličkami nebo lentilkami a sem tam i nějakou tu sušenku. Svačinky dětem pěkně zabalte. Kupte jim barevnou svačinovou krabičku. Přibalte veselý vzkaz, obrázek nebo nálepku a máte vyhráno.

Sušenky nebo tyčky

Když nestíháte napéct nebo připravit svačinku doma, je to jednoduchá volba do školy, na kroužek nebo na výlet. A pokud je vaše dítě aktivní a má dostatek pohybu, určitě se nebojte mu pro změnu nabídnout nějakou sušenku nebo tyčinku ze současného trendu „zdravých svačinek“ s větším podílem ovocné složky a udělat tak svačinu pro dítě zábavnější a chutnější. Báječnou volbou jsou tyčinky SMILIES od CHOCOLAND a.s., které můžete koupit ve třech příchutích mléčné, karamelové a kososové. Navíc jsou polité pravou belgickou čokoládou a posypané barevným a hravým čokodražé.