Helena (35):

„Jsem opravdu nešťastná, i když bych podle všech pravidel měla překypovat štěstím.

  • Máme totiž dvoutýdenní miminko, na které jsme se s manželem opravdu těšili. A taky nám trvalo dlouho, než se nám ho povedlo vyrobit. Tak dlouho, že jsme si mezitím pořídili pejska, aby nám to čekání líp uběhlo. Máme ho pátý rok a stal se z něj stoprocentní člen domácnosti. A to je právě ten problém, který právě řeším a musím ho vyřešit co nejrychleji.

Máme malý byt, jenom dva pokoje, a zdá se mi nemožné mít tady dohromady miminko a pejska. Sice je náš kokršpaněl zlatíčko, ale přece jenom má svoje potřeby a taky je jeho přítomnost v bytě dost poznat. Všude jsou chlupy, i když uklízíme, znáte to, tlapky mu po každé procházce taky nemůžeme šamponovat, takže roznáší prach a taky bakterie.

Jsem moc smutná, že ho musím dát pryč

Naštěstí ne do útulku, to bych si nikdy v životě neodpustila, ale k příbuzným. Manžel mi tvrdí, že to není nutné, že zbytečně hysterčím, prý si miminko musí zvykat na špínu a posilovat si imunitní systém. Prý je to naopak dobře, když mají děti odmala domácí zvířátko, právě kvůli tomu, aby netrpěly později alergiemi. Ale mně se naše holčička zdá strašně maličká na to, abychom ji vystavovali nějakému imunitnímu otužování. Muž mi říkal, že prostě pes bude spát v koupelně a ne v pokoji, jak byl zvyklý, a bude vyřízeno. Jenomže v koupelně se právě miminko koupe a už vidím, jak pes všechno olizuje a otlapkává a pije jí vodu z vaničky při koupání.

Rve mi to srdce, ale budu muset udělat rozhodnutí sama

Už jsem se domluvila s tetou, že by si Rafíka vzala, bude to mít nakonec možná lepší v domku se zahrádkou než u nás. Ale stejně si připadám jako ti lidé, co po Vánocích přivazují nechtěné psíky v lese, aby se jich zbavili. Tolik let to byl náš nejlepší přítel a teď musí pryč!“

Diskutujte: Věříte svému psovi na 100 %? Jsou některá plemena dětem více nebezpečná?

5 kroků, aby si dítě a pes rozuměli

  1. Psa je na příchod dítěte potřeba přichystat. Dopředu ho naučte, kam smí a nesmí. Například kočárek nebo přichystaná postýlka jsou tabu. Pokud si nejste jistá, jak bude reagovat, vyčleňte mu prostor, kde se může pohybovat (například předělovými dvířky).
  2. Dovolte zvířeti, aby si miminko očichalo. Nereagujte ustrašeně nebo přehnaně úzkostlivě. Není si třeba ani neustále mýt ruce – vědci dokázali, že děti, které se vyvíjely v děloze paniček psů, se rodí až na výjimky se silným imunitním systémem. Hrozí jim například v menší míře astma.
  3. Pes by měl mít svůj klid na spánek a jídlo a pokud možno i dosavadní režim. Jestliže tušíte, že budete muset jednu procházku ubrat, zvykejte ho již před porodem, aby si nový režim s miminkem nespojil. Místa na spaní důsledně oddělujte. Pes by neměl spát s dítětem a naopak. Totéž platí o jídle! (Ačkoliv pár granulí z psí misky ochutnalo snad každé batole:-)
  4. Najděte si čas na pozornost a mazelení i pro čtvernožce, který vás ničím nezklamal a s novou situací se musí složitě vyrovnávat.
  5. U všech her dítěte se psem musíte bezpodmínečně být. I to nejmírumilovnější nejoddanější stvoření je stále zvíře. Stoprocentně se spolehnout nemůžete nikdy.

Poslední případy napadení dítěte psem v ČR

  • Labrador a tříletá holčička, 20. srpen 2011 – Na Plzeňsku napadl rodinný mazlíček tříletou holčičku, která musela být ošetřena s tržnými ranami v obličeji. Labradoři jsou obecně považováni za mírumilovné plemeno.
  • Pitbul a předškolačka, 17. srpen 2011 – Jen se zeptala jeho pánečka, jestli si smí psa pohladit. Skončila v nemocnici.

Časopis Vlasta chce udělat radost všem novopečeným maminkám i jejich dětem. A právě proto jsem pro vás, maminky, připravili novou, dlouhodobou akci, v rámci které můžete získat zajímavé výhody a dárky pro sebe i pro své malé poklady.
Navštivte stránky
www.mimivlasta.cz