Možná se to stalo i vám. Seznámila jste se s partnerem v době, kdy jste už měla byt – nejspíše na hypotéku. Jenomže on byl to samé v černobílém. Také už řešil vlastní bydlení a většinu jeho příjmu spolkla pravidelná měsíční splátka. Jenže vy jste se rozhodli žít spolu. Jak takovou situaci řešit, když máte dva byty a nevíte, ve kterém bydlet a co s tím druhým? Přinášíme vám tři možnosti, co dělat – a výhody i nevýhody, které každá z nich přináší.

Držet si oba byty (domy)

Pro koho se hodí: Pro ty, kteří mají ke svým domovům natolik osobní vztah, že nejsou schopni se ani s jedním rozloučit, a zároveň mají dostatek financí na to, aby obě domácnosti udrželi v provozu. Není totiž jednoduché platit dva nájmy či hypotéky, pokud nemáte nadprůměrné platy. Tato varianta je vhodná i pro ty, kteří mají byty v různých městech a dokázali by je oba využít. Nebo v případě, že jeden byt drží ve městě a druhý na venkově.

Výhody:

  • Pokud jste dostatečně flexibilní, můžete využít oba byty – chvíli bydlet v jednom a chvíli v druhém – například přes týden můžete být ve městě kvůli práci a na víkend jezdit do domečku na vesnici. Výhoda dvou bytů je i tehdy, potřebujete-li si s partnerem od sebe na chvíli odpočinout.

Nevýhody:

  • Vysoká finanční zátěž – platíte-li dvě hypotéky či dva nájmy, jde o velkou položku, kterou je třeba zvážit.

V jednom bytě bydlet, druhý pronajmout

Pro koho se hodí: Pro ty, kdo se nechtějí z jakéhokoliv důvodu ani s jedním bytem rozloučit, ale oba na bydlení využít současně nehodlají. Dobrým řešením je pronájem jednoho z nich, protože příjem vám alespoň částečně pokryje nájem či hypotéku.

Výhody:

  • Byt zůstane váš, a přitom vás finančně nezatíží náklady s ním spojené. Pokud byste se s partnerem rozhodla pro bydlení právě v něm, podnájemníkovi dáte výpověď a do bytu se můžete vrátit.

Nevýhody:

  • Byt není okamžitě k dispozici, pokud ho budete akutně potřebovat. Musíte dát také dobrý pozor, komu jej pronajmete, aby vám jej nezničil a vy na tom nebyla ještě hůř. A upřímně – po deregulaci nájmů nejsou pronájmy pro majitele už tak výhodné jako dříve.

Oba byty prodat, koupit společný byt/dům

Pro koho se hodí: Pro ty, kteří se za nic na světě nemohou dohodnout, ve kterém ze dvou bytů budou bydlet. Nebo pro páry, které mají dva menší byty a chtějí koupit jeden společný větší, případně pořídit rodinný dům.

Výhody:

  • Bydlení bude vaše společné, odpadne dělení na »moje a tvoje«. Oba se o nákup i o náklady na domácnost můžete dělit rovným dílem.

Nevýhody:

  • Ani sebevětší láska nemusí vydržet věčně. Upravte nejlépe smluvně, jak budete postupovat, pokud byste se nedej bože rozvedli/rozešli.

Anketa KAFE.cz:

Řešila jste s partnerem problém se dvěma byty? Jak to dopadlo?

Lenka (33):
„Když jsme se s přítelem seznámili, měli jsme každý svůj byt. Nejdříve jsme bydleli u nás a druhý byt pronajímali. Pak jsme se rozhodli pro domek, a tak jsme pronajímaný byt prodali a koupili dům. Část jsme zaplatili z prodeje bytu a na část jsme si vzali na hypotéku. Domek jsme opravili, pak se tam nastěhovali a prodali druhý byt. Peníze jsme dali na splátku hypotéky. Teď jsme spokojení. Máme dohromady vlastní dům.“

Dana (35):
„Partner, kterého jsem potkala, měl dům na vesnici a já svůj byt ve městě. Když jsme se rozhodli spolu žít, vůbec jsme neuvažovali, že bychom jeden z nich prodali. A tak jsme to kvůli práci řešili tak, že od pondělí do pátku jsme žili ve městě a v pátek odpoledne jsme vyrazili směr venkov. Protože partnerův dům byl v dost špatném stavu, víkendy jsme trávili opravou domečku a to nás ještě víc stmelilo.“