Mediálně nejznámější jsou osmerčata, která porodila Američanka Nadya Sulemanová 26. ledna 2009 po umělém oplodnění. Doma už přitom měla šest potomků.

Ráda s dětmi za peníze pózuje fotografům (viz snímek nahoře), po porodu se dokonce nechala vyfotit na titulní stránku časopisu v bikinách. Celou svoji rodinu totiž živí ze sociálních dávek a peněz získaných z médií.

Podle doložených záznamů za poslední půlstoletí přišla na svět přesně osmkrát (viz rámeček Osmerčata). Teprve osmerčata Nadyi Sulemanové z kalifornského Bellfloweru však také všechna bez větších problémů přežila svůj příchod na svět a dobře prospívají. Porod císařským řezem nakonec trval pouhých 5 minut, ovšem asistovalo u něj 49 lékařů.

„Je to boží požehnání, budeme se za vás modlit,“ vzkázali do Bellfloweru z Nigérie pocházející a v USA žijící manželé Udobiovi, kterým se osmerčata narodila v roce 1998. Ti ale takové štěstí neměli - jedno jejich děvčátko tehdy po týdnu zemřelo.

Nejznámější česká „vícerčata“ jsou zřejmě Jana, Miroslav, Václav a Ivana Hourovi ze Zbraslavic u Kutné Hory. To bylo slávy, když se v roce 1959 narodila: na svět je vítaly všechny noviny a podniky na jejich počest uzavíraly socialistické závazky!

Velkou pozornost ovšem budila i všechna následující čtyřčata. Připomeňme si je aspoň telegraficky:

  • 1983 - herečka Lorna Vančurová v Praze porodila Aničku, Lukáše, Vojtu a Jakuba
  • 1994 - Ondráčkovi z Havlíčkova Brodu mají Lucii, Lenku, Davida a Štěpána
  • 1995 - Řehořkovým z Uherského Hradiště se narodili Eva, Jan a Filip; čtvrtý potomek zemřel
  • 1996 - na svět přicházejí Eliška, Vítek, Leoš a Daniel Glaserovi z jihočeských Božetic
  • 1999 - narodili se Jan, Zbyněk, Přemysl a Ondřej Hlaváčkovi ze severočeských Račetic
  • 2001 - Martina Volfová z jihomoravských Krkovic přivedla na svět čtyři děvčátka: Lucii, Petru, Martu a Zuzanu
  • 2002 - místo očekávaných trojčat se Klossovým v Rožnově pod Radhoštěm narodila čtyřčata: Helena, Dorota, Viktor a Otto
  • 2003 - manželé Janušovi z Jihlavska mají naráz Denisu, Anne Mary, Martina a Zdeňka

Víc než 4 děti se u nás najednou dosud nenarodilo. Ale ona i taková čtyřčata dají pořádně zabrat - jejich rodiče by mohli vyprávět…