Na fakt, že to s kvalitou životodárné tekutiny u mužů je horší a horší, odborníci upozorňují stále hlasitěji. Podle jejich odhadů jde u párů, které mají problémy s početím, ve 40 % případů o chybu na straně partnera.

Počet spermií bývá nízký a jejich pohyblivost je zhoršená. Uvádí se, že ještě kolem 2. světové války měl muž v průměru 110 milionů spermií v 1 ml ejakulátu. Nyní má v ČR kvalitní sperma s více než 20 miliony spermií na 1 ml jen každý 10. muž!

Václav Urbánek patří do skupiny odborníků, kteří nižší plodnost u mužů pozorují, ale na druhé straně si je vědom toho, že zatím není dostatek statistických údajů. Proto současné strašidelné hypotézy o klesající plodnosti zmírňuje: nemůžeme je sice vyloučit, ale ani zcela potvrdit.

Každopádně přibývá mužů, kteří se v důsledku informací o svou plodnost bojí. Václav Urbánek vzpomíná, že nedávno na jejich pracoviště volal asi 22letý mladík, který se obával, že by třeba za 10 let mohl být neplodný. Lékaři ho tedy sexuologicky vyšetřili. Jeho spermiologické parametry byly zrovna v tomto případě vynikající, a tak podle úvahy lékařů zmrazení nebylo třeba.

Sexuolog připomíná také často opomíjenou skutečnost. „Muži snad mají největší starost o velikost pohlavního údu. Málokterý si ovšem vůbec všimne velikosti svých varlat! A tam už bývá potíž.

Téměř na první pohled lze mužovu plodnou sílu odhadnout. Pokud dlouhá osa varlete u muže nad 18 let měří méně než 35 milimetrů, nemusí být vše v pořádku. Má nedostatek stočených semenotvorných kanálků a nedokáže produkovat patřičné množství spermií.“