1. Slunění

V otázce kolem slunění kojenců jsou odborníci za jedno – pobyt dětem do jednoho roku se na slunci nedoporučuje vůbec. Pokožka malých dětí totiž nemá žádnou ochranu proti škodlivému záření, protože melamin se teprve tvoří. Že se případné spálení zahojí? To sice ano, ale lékaři je dávají do přímé souvislosti s rakovinou kůže v dospělosti! Je proto dobré dítě před sluncem maximálně chránit, i když to není vždy snadné – a možné. Pokud máte malé miminko, vyplatí se dodržet několik zásad – jezdit s kočárkem ve stínu, a ve chvílích, kdy po sluníčku přejíždíte, chránit dítě slunečníkem, plenkou, vhodným oblečením apod. a v opravdu parných dnech nevycházet s miminkem mezi 11. a 15. hodinou. Důležitá je také pokrývka hlavy. I když se snažíte, sluníčku se nelze vyhnout zcela, a tak máte další možnost – namazat rizikové partie speciálním krémem určeným pro kojence.

Tipy Kafe.cz

2. Koupání

Podobně jako s opalováním, je to i s koupáním. Malá miminka na veřejné koupaliště nepatří a do bazénu už vůbec ne. Koupání na veřejném koupališti se nedoporučuje do roku věku, pokud se nejedná o specializovaný kurz na plavání kojenců. Voda bývá příliš studená a miminkům navíc hrozí infekce.

3. Klíšťata a komáři

V letošním roce, kdy je klíšťat opět více než jindy, je potřeba dát dobrý pozor – a to i na miminko. Pokud je máte jen v kočárku, je velmi málo pravděpodobné, že se k němu klíště, které žije většinou do 60 cm od země, dostane. Navíc je můžete chránit pomocí síťky proti hmyzu připevněné přímo ke kočárku. Velký pozor musíte ale dát, pokud si s miminkem hrajete v trávě. V tom případě je dítě lépe chránit – vhodným oděvem a repelentem, který je určený pro citlivou dětskou pokožku. K dostání jsou různé formy – spreje, pěny, nebo mléka. U malých miminek je lepší nanášet repelent jen na oděv a v každém případě se vyhnout rukám, které si děti stále dávají do úst a repelent by je mohl podráždit. Použití repelentu má i tu výhodu, že chrání před obtížnými komáry. Můžete jej také nastříkat přímo na síťku proti hmyzu.

Tipy Kafe.cz