„Kojení je grunt.“ Tak právě to se dozvíte, když otevřete jakýkoli časopis týkající se miminek. Určitě není pochyb o tom, že mateřské mléko je pro dítě nejlepší, ale odborníci jakoby nechtěli slyšet, že kojení prostě vždycky nejde. Například tehdy, když maminka ze zdravotních důvodů nemůže, anebo se jí netvoří tolik mléka, kolik by mělo. A když otevřete jakoukoli internetovou diskuzi čerstvých maminek zjistíte, že takových žen není zdaleka málo! Pokud tedy miminko dokrmujete, anebo je plně na umělé výživě, vyplatí se investovat do kvalitních lahviček a pořídit si i jejich ohřívač a sterilizátor. Přinášíme vám tipy na to, co by se vám doma mohlo hodit.

1. Lahvičky

Lahviček je na trhu celá škála a není vůbec jednoduché se v nich orientovat. Záleží na každé mamince, zda dá přednost kvalitní a dražší značce, anebo lahvičky vůbec neřeší, protože jí připadají všechny stejné a v drogerii koupí první, kterou uvidí. Jenže ony lahvičky – a už vůbec ne dudlíky – stejné rozhodně nejsou. Jak se v nich tedy orientovat?

a) Materiál

V první řadě je tu materiál – lahvičky bývají nejčastěji vyrobeny ze skla, anebo plastu. Ten má hned několik výhod – je nerozbitný, odolný a lehký. Při výběru však musíte dát pozor, aby byla plastová dostatečně kvalitní a neobsahovala příliš ftalátů. Ideální je i láhev bez obsahu PVC, a také bez bifenylu A, což je chemikálie s estrogenním účinkem, která se nachází v kojeneckých lahvích z polykarbonátu a podle nejnovějších studií je pro kojence zdraví škodlivá.

b) Široké či úzké hrdlo

Druhou věcí, která by vás u lahviček měla zajímat, je velikost hrdla. Existují standardní kojenecké lahve s úzkým hrdlem, stejně jako stále oblíbenější lahvičky s hrdlem širokým. Jejich výhodou je snadnější příprava mléka a především jednodušší mytí.

c) Dudlík

Velký pozor je třeba dát při výběru dudlíku. Zvlášť tehdy, pokud kojíte a pouze dokrmujete, měla byste zvolit dudlík, který svým tvarem připomíná bradavku a navíc se stejně chová – při nasávání se prodlužuje. Navíc dítě musí vynaložit podobnou námahu, jakoby sálo z prsu. Zvolit je třeba také dudlík vhodný pro určitý věk dítěte. Některé jsou například určeny pro děti do 3 měsíců, a pak je třeba je vyměnit. Záleží však na konkrétní značce.

d) Speciální funkce

I taková obyčejná lahvička může mít speciální funkci, třeba tu, že je antikoliková. Kojenecké koliky jsou velmi časté u miminek do tří měsíců a používáním správné lahvičky jim můžete předejít, anebo jejich četnost a průběh výrazně snížit. Obsahují totiž speciální ventil, který zaručí, že dítě při krmení nespolyká tolik vzduchu. A protože se v láhvi netvoří vakuum a miminko není nuceno silně sát, můžete tak předejít i vzniku zánětu středního ucha.

e) Velikost

V neposlední řadě záleží i na velikosti lahvičky – řada firem vyrábí dvě velikosti – 120-125 ml a 240-260 ml. První bohatě stačí pro novorozeňata, pro dvouměsíční dítě již ale volte tu větší.

Tipy Kafe.cz

2. Sterilizátor

I když v některých porodnicích radí maminkám, že není třeba lahvičky sterilizovat denně, přece jen je to u malých miminek lepší. Špatně omyté lahvičky a dudlíky totiž mohou způsobit průjem i jiné problémy. Pokud nechcete trávit čas jejich vyvařováním ve vodě, můžete si pořídit některý ze sterilizátorů, anebo sterilizační tablety. Velmi dobré a rychlé jsou elektrické parní sterilizátory, které lahvičky desinfikují parou. Levnější variantou jsou sterilizátory do mikrovlnné trouby či již zmíněné tablety a roztoky.

3. Ohřívač lahví

Poslední důležitou pomůckou ke krmení miminka je ohřívač lahviček, pokud nechcete mléko ohřívat ve vodní lázni. Ohřev v mikrovlnné troubě se totiž díky nerovnoměrnému prohřátí nedoporučuje. Kromě klasických ohřívačů do zásuvky jsou k dispozici i verze do auta.