Ještě než odejdete z porodnice, dočká se vaše miminko prvního očkování – proti tuberkulóze. Reakci můžete očekávat za šest týdnů až dva měsíce – nejčastěji to bývá zduření a hnisání místa vpichu. I když to může být pro maminku i miminko nepříjemné, není očkování radno podceňovat. Daří se mu totiž zabránit řadě přenosných chorob – odhaduje se, že by bez něj u nás zemřelo pět set dětí ročně a další tisíce by měly vážné komplikace. Jaké vakcíny a kdy tedy vaše miminko čekají?

Očkování je povinné

Předem je třeba říct, že očkování je u nás povinné a podle Světové zdravotnické organizace je nejúčinnějším preventivním opatřením. I přesto je někteří rodiče odmítají – především díky aktivním hnutím proti očkování, která jsou rozšířená po celém světě, aniž by si mnohdy uvědomili, že tak ohrožují zdraví svého dítěte. Zvlášť v souvislosti se zvýšeným pohybem cizinců u nás, anebo při cestování do zahraničí, se může stát, že se malé dítě může nakazit chorobou, jejíž výskyt je jinak poměrně vzácný. Zkušenosti z okolních zemí, které očkování díky kampaním odpůrců zrušili, to jen dokazují zvýšeným počtem nemocných. Například v Rakousku se ročně objevuje zhruba 2 300 dětí do 5 let, které onemocní černým kašlem a více než 21 800 dětí ve věku do deseti let.

Co miminko čeká

První očkování, a to proti tuberkulóze, čeká miminko již 4. den po narození. Na žádost rodičů či ze zdravotních důvodů se může posunout až o šest týdnů. Další vakcína, tentokrát již v ordinaci pediatra, je připravena po ukončeném třetím měsíci – tedy v případě, že se již zhojilo ramínko po tuberkulóze. Třikrát za sebou, a to vždy s měsíčním odstupem, ho čeká hexavakcína, tedy očkování proti šesti chorobám, kterými jsou záškrt, tetanus, dávivý kašel, invazivní onemocnění vyvolané Haemophilem influenzae b, přenosná dětská obrna a virová hepatitida B. Čtvrtá dávka hexavakcíny se očkuje šest měsíců po třetí dávce, a to nejpozději do 18 měsíců věku.

Tip Kafe.cz: Očkování proti pneumokokovi

  • Velmi populární je dnes očkování proti pneumokokovým infekcím. Ačkoli je vláda již v loňském roce zahrnula do prorodinného balíčku a mělo se zařadit mezi státem hrazená očkování, dodnes jej bohužel neschválila, a tak rodiče musejí sáhnout hluboko do kapsy. Přitom plošně se např. vakcínou Prevenar očkuje již v 35 zemích.
  • Na našem trhu jsou v současné době dvě vakcíny: Prevenar a Synflorix. První z nich chrání dítě proti 7 kmenům a může se očkovat již ve třech měsících současně s hexavakcínou, druhá a novější nabízí ochranu proti 10 kmenům a lze jí očkovat kojence již od šesti týdnů. Děti do jednoho roku musejí dostat tři dávky a čtvrtou ve dvou letech. Cena jedné vakcíny se pohybuje kolem 1 900 Kč u Prevenaru a 1 500 Kč u Synflorixu.

Další očkování

Další povinné očkování čeká malé děti od 15 měsíců, a to proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Mezi 21. a 25. měsícem je pro ně připravena druhá dávka. Proti dalším třem chorobám – záškrtu, tetanu a černému kašli, se očkuje v pěti letech, mezi 10. a 11. rokem potom proti přenosné dětské obrně.

Co se může stát

Po každém očkování, u dětí i dospělých se samozřejmě mohou vyskytnou vedlejší účinky. Nejčastěji mezi ně patří teplota, zčervenání místa vpichu, vyrážka, únava či rozmrzelost. Proto je dobré mít v domácí lékárničce dětský sirup proti teplotě. Pomáhají i homeopatika. Velmi vzácně se však mohou objevit i závažnější vedlejší účinky – a právě na nich jsou založeny kampaně odpůrců proti očkování. Riziko je však podle pediatrů mnohem menší než tehdy, pokud neočkované dítě nemoc chytí…

Kafe.cz zjistilo:

  • Pokud vás zajímají argumenty těch, kteří děti odmítají očkovat, můžete se podívat na stránky občanského sdružení Rozalio (www.rozalio.cz).
  • Jako protipól k odpůrcům očkování vznikly stránky www.ockovanideti.cz, na kterých se rodiče dozví spoustu důležitých informací vztahujících se k povinnému očkování dětí.
  • Pokud chcete o jednotlivých vakcínách vědět víc, můžete se informovat na stránkách www.vakciny.net.