Poznala to snad každá maminka – miminko pláče a pláče, a ať dělá, co dělá, nemůže ho utišit… Pláč, který dosahuje intenzity až 80 decibelů a odpovídá tak opravdu nahlas puštěnému rádiu, však bývá u malých kojenců normální. Je totiž jejich hlavním komunikačním prostředkem.

Místo mluvení pláčou

Miminka neumějí mluvit, a tak je právě pláč jediným způsobem, jak mohou říct, že je něco trápí. A tak pláčou, když mají hlad, mokrou plenku, bolí je bříško, anebo když jen touží po vaší pozornosti…

Vydržte tři měsíce

Pokud vaše miminko pláče denně celkem od jedné do tří hodin, je to zcela normální, říkají odborníci. Kromě běžného pláče, kterým s vámi kojenec komunikuje, však jedno z deseti dětí postihují intenzivní záchvaty pláče, které mohou trvat několik desítek minut, ale i hodiny v kuse. Velmi často se u dětí objevují v podvečer a bývají spojovány s kojeneckými tříměsíčními kolikami, jejichž původ je většinou nejasný. Pokud je miminko zdravé, je zde podle odborníků jediná pomoct – vytrvat. Děti totiž nejvíce pláčou v období od tří týdnů do tří měsíců, pak většinou tyto záchvaty ustávají. Intenzivnější projevy pak bývají mezi osmým a desátým týdnem věku.

5 důvodů, proč miminka pláčou

1. Maminko, mám hlad

Nejčastější příčinou pláče miminka bývá hlad. Tento druh poznáte poměrně snadno. Začíná nenápadně, avšak záhy se vyvine v energický, dožadující se pláč. Děťátko často kope nohama, mává rukama, které zatíná v pěst. Mnoho miminek si před tím, než se z hladu rozpláčí, začne dávat prsty, anebo celou ruku do pusinky, sát ji a mlaskat. Může také otvírat pusinku a házet hlavou – i tak se dožaduje dalšího přísunu potravy. V tomto případě je řešení jednoduché – dejte děťátku najíst a uvidíte, že se okamžitě zklidní

2. Mám mokrou plenku, chci přebalit!

Další možností, proč malé miminko začíná plakat je, že se cítí nespokojené. Nejčastěji to bývá kvůli mokré plence či oblečení. Tento problém je obvyklejší u látkových plen, protože kvalitní jednorázové pleny udrží povrch dlouho suchý. To ovšem neplatí při stolici. Mnohdy se také stane, že moč proteče kolem okraje plenky a dítě má mokré oblečení a peřinku a necítí se dobře. Tento druh pláče se velmi často podobá kňourání, které však může sílit. I zde je řešení jednoduché – zjistěte, zda je miminko třeba přebalit nebo převléct, případně zda ho netáhne či někde netlačí oblečení, které má na sobě.

3. Au, bolí mě bříško

Třetí příčinou pláče malých miminek pak bývá bolest, a to nejčastěji bříška, která souvisí s nahromaděním střevních plynů. Miminko však může mít také horečku či jiná bolení, například ouška. Pláč bývá táhlý, ostrý, dítě může chvílemi lapat po dechu a znovu začít plakat. Nedá se utišit. V prvních třech měsících života se často jedná o bolest bříška, a tak vyzkoušejte masáž či kapky. Je-li dítě na dotek horké, změřte mu teplotu, a to buď rychloběžkou v zadečku (v tom případě od naměřené hodnoty odečtěte půl stupně), anebo čelním či ušním teploměrem. V případě, že máte podezření na nemoc, zavolejte lékaře. Důvodem jeho návštěvy je i to, pokud miminko pláče či kňourá celé hodiny a nedá se utišit…

4. Nikdo si mě nevšímá!

Ano, i malá miminka vyžadují pozornost a mohou se v postýlce nudit. Zvlášť pokud nemohou usnout. Dítě začne většinou kňourat a pokud se mu nikdo nevěnuje, přejde v ostrý pláč. V tomto případě mnohdy postačí pochování, někdy se křik zmíní i tehdy, když k miminku přijdete a klidným hlasem na něj promluvíte. Povídejte si s ní či mu zazpívejte. Zkuste ho zabavit hračkou. Děti mají také rády rytmické zvuky, a tak mnohdy pomůže, pokud v jejich dosahu pustíte vysavač, fén, anebo třeba pračku či myčku.

5. Chce se mi spát, ale nejde to

Především večer se stává, že je miminko unavené a přetažené, ale zkrátka nemůže usnout, začne vzlykat a jemně naříkat. Tady pomůže vaše přítomnost – mluvte na něj, zpívejte mu, držte ho za ručičku. Pokud ani to nepomáhá, vyzkoušejte dát dítě do kočárku a jezdit s ním po bytě. Po kratší či delší době v něm většinou usne každé miminko. Na některé děti také zabírá jízda v autě v autosedačce.