Porod máte zdárně za sebou a v náručí držíte své miminko. Zvládnu se o něj postarat? Co mě teď čeká? Tyto a další otázky proběhnou hlavou většině čerstvých maminek. Jak vypadá život s malým miminkem? To vám prozradíme v našem novém seriálu.

Ženu čekají velké změny

Období šesti týdnů po porodu, tzv. šestinedělí, je pro většinu maminek velmi náročné. Hojí se poporodní poranění a tělo se pomalu vrací do stavu, v jakém bylo před otěhotněním. Děloha, která se asi jedenáctkrát zvětšila, váží po porodu asi 1 000 g a po šesti týdnech její hmotnost klesne na 60 až 80 g. Z těla odchází povrchová vrstva děložní sliznice, a tak několik týdnů budou ženu trápit tzv. očistky podobné silnější menstruaci. Hojí se hráz, velikost pochvy se vrací do normálu atd. Už jen z toho je patrné, jak rozsáhlé změny v ženském organismu probíhají.

Připravte se na nonstop péči

V průběhu šestinedělí ženu čeká řada změn – a to nejen těch, které probíhají v jejím těle. Učí se totiž zacházet a komunikovat s miminkem. Nemohla jste v těhotenství spát? Tak teď už se nevyspíte vůbec. Několik měsíců se totiž o vašeho drobečka budete starat ve dne v noci, a to doslova. Miminko se totiž o jídlo hlásí bez ohledu na denní dobu. Krmení (ať již kojení, nebo krmení umělou výživou) vás čeká zpočátku i 10-12x denně, později se ustálí cca na 6x denně (včetně noci).

Nechejte se hýčkat

Šestinedělí je obdobím, kdy by žena s miminkem měla být v klidu. Zapomeňte na domácí práce a nechte se opečovávat. První týdny po porodu je potřeba co nejvíce odpočívat, aby se podpořila tvorba mateřského mléka a tělo se mohlo vzpamatovávat z náročného období předcházejících devíti měsíců. Ženský organismus je náchylný k řadě problémů – mezi nejčastější patří zánět prsu, laktační psychóza, nebo tzv. poporodní blues či deprese.

Kafe.cz zjistilo: Co jsou to poporodní blues?

Jedná se o psychický stav, který postihuje až 70 % žen v šestinedělí. Typické pro něj jsou stavy plačtivosti, podrážděnosti, úzkosti, poruchy spánku i komunikace. Jeho vznik souvisí pravděpodobně se změnou hormonální hladiny, objevuje se většinou v prvním týdnu po porodu a přibližně desátý den odezní.

Co je to poporodní deprese?

Horším stavem, který potkává až deset procent žen, je poporodní deprese. Projevuje se stavy úzkosti, poruchami spánku, často i negativními až nenávistnými reakcemi na rodinu a dítě. Nejčastěji se objevuje mezi čtvrtým až šestým týdnem po porodu a obvykle postihuje mladší ženy, svobodné matky či ženy v tíživé ekonomické situaci. V tomto případě je třeba zásahu odborníka.

Připravte se na vyřizování

U nás je obvyklé, že žena s dítětem – v případě, že je donošené a vše probíhá bez komplikací – bývá z porodnice propuštěna 4. až 5. den po porodu. Během následujících dní si musí nejen zvykat na nový život, ale je také třeba zařídit spoustu věcí, které souvisejí s narozením miminka. Nemusíte ale mít strach, že byste s novorozencem musela běhat po úřadech. Většinu věcí za vás může obstarat tatínek dítěte, pomoci vám mohou i vaši rodiče.

Kafe.cz zjistilo: Co je třeba zařídit?

  • Kontaktovat pediatra. Dětského lékaře byste měla mít vybraného již před tím, než se miminko narodí, zjistit, zda přibírá nové pacienty a kontaktovat jej v den odchodu z porodnice. Nejpozději do 48 hodin (většinou tentýž den) vás doktor navštíví doma a miminko prohlédne. Další kontrola v ordinaci se koná ve 2 až 3 týdnech věku dítěte.
  • Nahlásit dítě na pojišťovně. Do osmi dnů od narození je třeba nahlásit miminko na zdravotní pojišťovně. Vzhledem k tomu, že rodný list ještě mít nebudete, stačí přijít se zdravotním a očkovacím průkazem, které dostanete při odchodu z porodnice. Dítě je automaticky pojištěno tam, kde jeho matka.
  • Vyzvednout rodný list. Již v porodnici nahlásíte jméno dítěte a odevzdáte oddací list (případně rodný list, jde-li o svobodnou matku). Pokud nejste vdaná a chcete, aby se dítě jmenovalo po otci, je třeba před odchodem do porodnice vyřídit na matrice uznání otcovství a to zde odevzdat. Když to neuděláte, bude se dítě jmenovat po vás. V porodnici vám též řeknou, kdy a kde si vyzvednout rodný list. Bývá to zhruba čtrnáct dní po narození dítěte na matrice, kam by měl zajít otec dítěte podepsat formuláře a rodný list vzít.
  • Zaplatit odpady. Mnoho maminek se setkalo s tím, že hned po návratu z porodnice mělo ve schránce složenku na odpady za nového člena rodiny. Složenka vám ale přijít nemusí, zato vy máte za povinnost zaplatit za odpady pro dítě ode dne narození na místě, kde je platíte i za vás. Jinak by vám mohlo naskočit penále. Ověřte si také, zda je dítě nahlášeno na evidenci obyvatel.
  • Vyřídit si porodné. Každá maminka, bez ohledu na výši příjmu, má nárok na porodné. To v současné době činí 13 000 Kč za každé dítě. Abyste jej získala, je třeba vyplnit formulář a ten spolu s rodným listem přinést na příslušný úřad – sociální odbor při Úřadu práce, který patří k vašemu bydlišti.
  • Vyřídit přídavky. Pokud příjem vaší rodiny nepřesahuje 2,4 násobek životního minima, máte nárok na přídavek na dítě, který je pro děti do 6 let 500 Kč měsíčně. Životní minimum pro tříčlennou rodinu je 7 080 Kč, rodinný příjem tedy nesmí přesáhnout 16 992 Kč, samozřejmě včetně mateřské…
  • Odevzdat rodný list na ČSSZ. Abyste nepřišla o mateřskou, je třeba do měsíce od narození dítěte odevzdat kopii rodného listu na České správě sociálního zabezpečení v místě vašeho bydliště.