Škoda že hned vyhubili místní trpasličí slony a nosorožce: dnešní Malta mohla mít o unikát víc.

I tak jich má ale víc než dost. Což takhle navštívit záhadné megalitické chrámy – první volně stojící stavby, které kdy člověka napadlo zbudovat?

O intenzitě života, jenž zde před 6 000 lety panoval, dobře svědčí i na vápencových cestách dodnes zachovalé hluboké rýhy od kol povozů. Jen kousek od jedněch z nich najdete místo, kde ztroskotala loď se svatým Pavlem na palubě.

Objev pravou lásku k jídlu

Běh dějin ostrov nejednou vynesl „na titulní stránky“. Zdejší hrdý lid pod vedením řádových rytířů odolal tureckému obléhání, vyhnal Napoleona a později Italy i Brity.

Po všech vládcích tu ale něco zůstalo: architektura, část životního stylu, pár slov doplněných do původního maltského jazyka. Také proto se tu zřejmě turisté z celé Evropy cítí jako doma. Ročně jich sem přijíždí zhruba 1,2 milionu – to je třikrát víc, než kolik má Malta obyvatel!

Kosmopolitní ráz ostrovní republiky navíc doplňuje výběr toho nejlepšího ze „středomořských hodnot“. Tady se nikdo nestydí za lásku k jídlu a pití, děti jsou středem rodiny a rozvody neexistují...

Ostrov v kostce

  • Malta je republika. V maltském jazyce se nazývá Repubblika ta’Malta.
  • Hlavní město: Valletta (největší město je ale Birkirkara, tři čtvrtiny populace země pak žijí v jakémsi souměstí na hlavním ostrově)
  • Počet obyvatel: 420 000
  • Oficiální jazyky: maltština, angličtina