Značka Hellmann´s posílila natolik, že majonézy jsou jejím základem, který se dnes rozrostl o spoustu dalších výrobků. Tatarky, kečupy, hořčice, dressingy a omáčky k masu. Ty všechny vVám umožňují z jednoduchých a obyčejných pokrmů vytvořit netradiční pochoutky. Pokud netušíte, který z mnoha výrobků značky Hellmann´s by nejvíce vyhovoval vašim požadavkům, pak sledujte seriál, ve kterém vám představíme všechny produkty pěkně jeden po druhém.
Zdravější majonéza bez rizika
Často si vyčítáme, že pokrmy s majonézou jsou kalorickou bombou. Proto se často uchylujeme k různým náhražkám jako například k jogurtu. Ale ruku na srdce. Majonéza je přece majonéza. Ta nenapodobitelná chuť! Lehce nakyslá a přece jemná.
Nenechte se tedy ošálit. Majonéza není pro vaše tělo žádné zvěrstvo. Doby, kdy naše babičky šlehaly majonézu z vajíček a oleje, jsou dávno pryč. Průmyslová výroba majonézy umožňuje snižovat množství kalorií. Navíc vejce, ze kterých Hellmann´s majonézu vyrábí, jsou ošetřena pasterizací. Jsou ohřátá a hned na to prudce zchlazena. Tím výrobce zaručuje, že ve vejcích zničí veškeré mikroby, a tak se nemusíte obávat, že z majonézy dostanete salmonelu. Za pojistku můžete považovat lehce nakyslou chuť, kterou majonéze dodává ocet. Kyselé prostředí totiž bakterie nemají rády a zvýšená kyselost navíc prodlužuje dobu trvanlivosti.
Následujte naše tipy, usnadní vám hospodaření v kuchyni
Pasterizace vajec a přidaný ocet vám dovolují používat majonézu až čtyři týdny po jejím otevření. Nemusíte se tedy strachovat, že po jednom vaření musíte zbytek majonézy vyhodit. Jen ji nechte v ledničce, ideálně při teplotě 1° až 8° Celsia, a k jejímu nabírání vždy používejte čistou lžíci. Když například použijete lžíci, kterou jste nabírala jiné suroviny, přenesete tak do majonézy složky, které tam nemají co dělat, a mohou tak majonézu znehodnotit. Podobně funguje i lžíce, kterou jste v návalu chuti při vaření vložila do pusy.
Pokud předem víte, že budete potřebovat pouze malé množství majonézy, pak volte raději menší balení. Vyzkoušejte nové praktické balení majonézy, v Hellmann´s ji naplnili do praktické plastové láhve o objemu 430 ml. Ta má hned několik předností.
1. Především je chráněna fólií pod víčkem, kterou musíte před prvním použitím odstranit. |
2. Také majonézu nemusíte nabírat žádnou lžící nebo nožem. Jednoduše ji vymáčknete přes plastikovou hubičku. Obsah tuby je tak ještě lépe chráněn od nežádoucích surovin nebo mikroorganismů. |
3. Hubička plastové tuby vám také umožňuje zdobit například chlebíčky. Její hvězdicovitý tvar vytvoří nejen chutnou, ale i elegantní dekoraci. |
4. Navíc víčko plastového obalu je umístěno na dně, takže majonéza je vždy připravena k dávkování. |
5. A protože je víčko ploché, můžete majonézu vždy postavit na stůl, aby si s ní každý mohl dochutit jídlo podle sebe. |
Majonéza, základ nejen pro saláty
Mnohé z nás sáhnou po majonéze pouze tehdy, když připravují pomazánky nebo saláty, a to především ten bramborový o Vánocích. Majonézy můžete ale použít i v mnoha dalších receptech. Tak zkuste třeba plněná vejce. Uvařené bílky plníte hmotou ze žloutků, majonézy, hořčice a koření. Podrobný recept naleznete na webových stránkách www.hellmanns.cz. A věděla jste, že s majonézou se dá i péct sladké? Na stejných webových stránkách najdete jednoduchý recept na hrnečkovou bábovku. V té použijete právě majonézu namísto tuku na pečení. A tušila jste, že majonézu můžete použít i do polévky? Zkuste bramborovou polévku s chilli papričkou a s Yofresh majonézou. Recept naleznete opět na webových stránkách značky Hellmann´s, stejně jako spoustu dalších receptů a tipů pro vaření i pečení.
Hellmann´s nabízí hned tři varianty majonéz
Aby vaše vaření a pečení nebylo stereotypní, Hellmann´s Vám nabízí tři druhy majonéz. Můžete volit mezi Originál Majonézou, Majonézou light a Yofresh majonézou.
Originál Majonéza Hellmann´s je základem mnoha salátu a pomazánek. Můžete ji ale směle použít i do sendvičů, na chlebíčky a nebo s ní dochutit a nazdobit obloženou mísu. Její velkou výhodou jsou rostlinné tuky. Ty oproti těm živočišným naše tělo není schopné vyrábět a při tom jsou tyto tuky důležité pro regulaci cholesterolu v krvi. Klasická majonéza je oproti svým dvěma kolegyním bezkonkurenční favoritkou. Vyrábí se proto ve sklenicích hned ve třech velikostech - o objemu 250, 400 a 700 ml, nově ji můžete koupit i praktické plastové tubě.
Majonéza Light Hellmann´s si zachovává lahodnou chuť, přesně takovou, jakou znáte z klasické majonézy. Majonéza Light je také zdrojem rostlinných tuků, které pomáhají vstřebávat vitaminy, a stejně jako ostatní majonézy Hellmann´s obsahuje Omega-3 mastné kyseliny, které napomáhají vývoji organismu. Její velkou předností je snížený obsah tuku. Oproti klasické Majonéze Hellmann´s obsahuje ta ve formě light o 45% méně kalorií.
Majonéza Yofresh je nejmladší z celé trojice majonéz Hellmann´s. Jak název napovídá - YO jako yoghurt, anglický název pro jogurt, a FRESH jako anglicky svěží. A právě taková majonéza Yofresh je - svěží s jemně jogurtovou příchutí. Zachovává si všechny kvality majonéz Hellmann´s a navíc se může pyšnit extra nízkým obsahem tuku. Oproti klasické majonéze Hellmann´s ta Yofresh obsahuje o 77% méně tuku a o 66% méně kalorií. Můžete si tak vychutnávat chuť lahodné majonézy bez výčitek svědomí a bez myšlenek, jak spořádané kalorie spálíte. Majonéza Yofresh se proto hodí především do salátů a lehkých pomazánek. Určitě ji uvítáte, až se rozhodnete držet dietu a nedokážete se vzdát lahodné chuti ostatních majonéz Hellmann´s.
Kde se vzala majonéza?
Kulinářská velmoc, tak bychom mohli nazvat Francii. A právě Francouzi jsou těmi, kdo poprvé ušlehal pravou majonézu. Stalo se to v 18. století a jak jinak než náhodou, když vévoda Richelieu porazil Brity u Port Mahonu na baleárském ostrově Menorka. Součástí jídelníčku oslavné hostiny měla být i omáčka ze smetany a vajec. Ale protože smetana kuchaři došla, zkusil ji nahradit olivovým olejem, a tak ušlehal poprvé majonézu. Tedy tehdy ještě nepojmenovanou pochoutku, která dostala název podle místa svého vzniku. Od té doby se lahůdka začala šířit do světa jako „mahonéza“.