Značka Hellmann´s posílila natolik, že majonézy jsou jejím základem, který se dnes rozrostl o spoustu dalších výrobků. Tatarky, kečupy, hořčice, dressingy a omáčky k masu. Ty všechny vVám umožňují z jednoduchých a obyčejných pokrmů vytvořit netradiční pochoutky. Pokud netušíte, který z mnoha výrobků značky Hellmann´s by nejvíce vyhovoval vašim požadavkům, pak sledujte seriál, ve kterém vám představíme všechny produkty pěkně jeden po druhém.

Zdravější majonéza bez rizika

Často si vyčítáme, že pokrmy s majonézou jsou kalorickou bombou. Proto se často uchylujeme k různým náhražkám jako například k jogurtu. Ale ruku na srdce. Majonéza je přece majonéza. Ta nenapodobitelná chuť! Lehce nakyslá a přece jemná.

Nenechte se tedy ošálit. Majonéza není pro vaše tělo žádné zvěrstvo. Doby, kdy naše babičky šlehaly majonézu z vajíček a oleje, jsou dávno pryč. Průmyslová výroba majonézy umožňuje snižovat množství kalorií. Navíc vejce, ze kterých Hellmann´s majonézu vyrábí, jsou ošetřena pasterizací. Jsou ohřátá a hned na to prudce zchlazena. Tím výrobce zaručuje, že ve vejcích zničí veškeré mikroby, a tak se nemusíte obávat, že z majonézy dostanete salmonelu. Za pojistku můžete považovat lehce nakyslou chuť, kterou majonéze dodává ocet. Kyselé prostředí totiž bakterie nemají rády a zvýšená kyselost navíc prodlužuje dobu trvanlivosti.

Následujte naše tipy, usnadní vám hospodaření v kuchyni

Pasterizace vajec a přidaný ocet vám dovolují používat majonézu až čtyři týdny po jejím otevření. Nemusíte se tedy strachovat, že po jednom vaření musíte zbytek majonézy vyhodit. Jen ji nechte v ledničce, ideálně při teplotě 1° až 8° Celsia, a k jejímu nabírání vždy používejte čistou lžíci. Když například použijete lžíci, kterou jste nabírala jiné suroviny, přenesete tak do majonézy složky, které tam nemají co dělat, a mohou tak majonézu znehodnotit. Podobně funguje i lžíce, kterou jste v návalu chuti při vaření vložila do pusy.

Pokud předem víte, že budete potřebovat pouze malé množství majonézy, pak volte raději menší balení. Vyzkoušejte nové praktické balení majonézy, v Hellmann´s ji naplnili do praktické plastové láhve o objemu 430 ml. Ta má hned několik předností.

1. Především je chráněna fólií pod víčkem, kterou musíte před prvním použitím odstranit.
2. Také majonézu nemusíte nabírat žádnou lžící nebo nožem. Jednoduše ji vymáčknete přes plastikovou hubičku. Obsah tuby je tak ještě lépe chráněn od nežádoucích surovin nebo mikroorganismů.
3. Hubička plastové tuby vám také umožňuje zdobit například chlebíčky. Její hvězdicovitý tvar vytvoří nejen chutnou, ale i elegantní dekoraci.
4. Navíc víčko plastového obalu je umístěno na dně, takže majonéza je vždy připravena k dávkování.
5. A protože je víčko ploché, můžete majonézu vždy postavit na stůl, aby si s ní každý mohl dochutit jídlo podle sebe.

Majonéza, základ nejen pro saláty

Mnohé z nás sáhnou po majonéze pouze tehdy, když připravují pomazánky nebo saláty, a to především ten bramborový o Vánocích. Majonézy můžete ale použít i v mnoha dalších receptech. Tak zkuste třeba plněná vejce. Uvařené bílky plníte hmotou ze žloutků, majonézy, hořčice a koření. Podrobný recept naleznete na webových stránkách www.hellmanns.cz. A věděla jste, že s majonézou se dá i péct sladké? Na stejných webových stránkách najdete jednoduchý recept na hrnečkovou bábovku. V té použijete právě majonézu namísto tuku na pečení. A tušila jste, že majonézu můžete použít i do polévky? Zkuste bramborovou polévku s chilli papričkou a s Yofresh majonézou. Recept naleznete opět na webových stránkách značky Hellmann´s, stejně jako spoustu dalších receptů a tipů pro vaření i pečení.

Hellmann´s nabízí hned tři varianty majonéz

Aby vaše vaření a pečení nebylo stereotypní, Hellmann´s Vám nabízí tři druhy majonéz. Můžete volit mezi Originál Majonézou, Majonézou light a Yofresh majonézou.

Originál Majonéza Hellmann´s je základem mnoha salátu a pomazánek. Můžete ji ale směle použít i do sendvičů, na chlebíčky a nebo s ní dochutit a nazdobit obloženou mísu. Její velkou výhodou jsou rostlinné tuky. Ty oproti těm živočišným naše tělo není schopné vyrábět a při tom jsou tyto tuky důležité pro regulaci cholesterolu v krvi. Klasická majonéza je oproti svým dvěma kolegyním bezkonkurenční favoritkou. Vyrábí se proto ve sklenicích hned ve třech velikostech - o objemu 250, 400 a 700 ml, nově ji můžete koupit i praktické plastové tubě.

Majonéza Light Hellmann´s si zachovává lahodnou chuť, přesně takovou, jakou znáte z klasické majonézy. Majonéza Light je také zdrojem rostlinných tuků, které pomáhají vstřebávat vitaminy, a stejně jako ostatní majonézy Hellmann´s obsahuje Omega-3 mastné kyseliny, které napomáhají vývoji organismu. Její velkou předností je snížený obsah tuku. Oproti klasické Majonéze Hellmann´s obsahuje ta ve formě light o 45% méně kalorií.

Majonéza Yofresh je nejmladší z celé trojice majonéz Hellmann´s. Jak název napovídá - YO jako yoghurt, anglický název pro jogurt, a FRESH jako anglicky svěží. A právě taková majonéza Yofresh je - svěží s jemně jogurtovou příchutí. Zachovává si všechny kvality majonéz Hellmann´s a navíc se může pyšnit extra nízkým obsahem tuku. Oproti klasické majonéze Hellmann´s ta Yofresh obsahuje o 77% méně tuku a o 66% méně kalorií. Můžete si tak vychutnávat chuť lahodné majonézy bez výčitek svědomí a bez myšlenek, jak spořádané kalorie spálíte. Majonéza Yofresh se proto hodí především do salátů a lehkých pomazánek. Určitě ji uvítáte, až se rozhodnete držet dietu a nedokážete se vzdát lahodné chuti ostatních majonéz Hellmann´s.

Kde se vzala majonéza?

Kulinářská velmoc, tak bychom mohli nazvat Francii. A právě Francouzi jsou těmi, kdo poprvé ušlehal pravou majonézu. Stalo se to v 18. století a jak jinak než náhodou, když vévoda Richelieu porazil Brity u Port Mahonu na baleárském ostrově Menorka. Součástí jídelníčku oslavné hostiny měla být i omáčka ze smetany a vajec. Ale protože smetana kuchaři došla, zkusil ji nahradit olivovým olejem, a tak ušlehal poprvé majonézu. Tedy tehdy ještě nepojmenovanou pochoutku, která dostala název podle místa svého vzniku. Od té doby se lahůdka začala šířit do světa jako „mahonéza“.