V možnost přimět živelní síly, aby působily v náš prospěch, věřili lidé už v dávné minulosti. Svědčí o tom symboly vody, ohně, země a vzduchu na tarotových i jiných kartách, na oltářích či dávných rytinách na zdech. V písemných památkách najdeme zmínky o lidech, kteří nad těmito silami měli moc a byli pak považováni za šamany, kouzelníky apod.

Kdo má navrch?

„Nejdříve si musíte uvědomit, že energie živlů jsou přítomny ve veškerých objektech včetně nás, přičemž v každé částici jsou současně všechny čtyři elementy. Důležité pak je, které z nich převládají,“ vysvětluje americký spisovatel a záhadolog John Marks ve své knize Magie živlů.

Takto by se daly vysvětlit třeba povaha a lidské vlastnosti. Emoce souvisejí se živlem vody, rozvážnost se zemí, horečná aktivita s působením ohně a prchlivost se vzduchem.

„Nejprve pochopte sami sebe, snažte se sebe dokonale a pravdivě popsat a pak si říct, jaký element u vás převažuje a který naopak stojí úplně v pozadí. Soustřeďte se především na to, co vám nejvíce chybí. Pomozte si třeba i vizuálně: zapálenou svíčkou posílíte živel ohně, naopak použitím kadidla znásobíte živel vzduchu. Zklidnění u břehu řeky posílí element vody, u hlíny zase země,“ doporučuje John Marks.

Nejlépe je zahradníkům

Všem doporučuje zaměřit se na pěstování rostlin. „Pokud už jste tak učinili, jistě jste si všimli, že se váš život pozitivně změnil.

Většině z nás se nedostává dostatečného sepětí se zemí, a proto nenalézáme klid. Přetékáme totiž proudem emocí spojených s prací a osobním životem a někdy nás to všechno až rozpaluje do nepříčetnosti. Když se však třeba jen jednou denně láskyplně dotknete hlíny, hned vám bude lépe.

Kytku mějte klidně v truhlíku na okně, starejte se o ni a soustřeďte se na ni: po čase ucítíte, že jste nějak spojeni - takto jste si totiž do svého života povolali živel země, živel správně sebevědomé harmonie,“ uzavírá John Marks.