Investice

Ve chvíli, kdy o manželově nevěře nebylo pochyb, viděla jsem rudě. Vyrukovala jsem na něj s výhružkou rozvodu a ztráty dětí, ale jeho vlažná reakce mi vzala vítr z plachet. Milenecký poměr nepopíral, neobhajoval se. "Chceš mi říct, že ti náš vztah vyhovuje? Vždyť už roky vedle sebe žijeme jako kolegové." Odešla jsem a začala přemýšlet o jeho slovech. Měl pravdu. O konstruktivních debatách, večerech ve dvou, vášni nebo porozumění nemohla být řeč. Možná byla milenka přirozeným vyústěním vzájemné netečnosti.

Slíbil, že poměr ukončí. Začali jsme plánovat a stavět na pevných základech. Časem se přestal vymlouvat na přesčasy a já se o svého muže zase zajímala, byla jsem přístupná a milá. I přes vzájemnou snahu jsem se necítila v pohodě. Každou chvíli mě sevřely myšlenky na jeho zradu, srdce zabolelo a hlava stávkovala.

Terapie

Bez jeho vědomí jsem si ve vedlejším městě sjednala schůzku s psycholožkou a doufala, že mi dodá jistotu pro další snažení. O týden později už jsem seděla ve skromně zařízené ordinaci a proti mě žena, ze které sálalo bezpečí, pochopení a spontánnost. Neměla jsem pochyby a okamžitě vyložila všechny karty na stůl. Místo konejšení přišla ledová sprcha.

Jste ta špatná

Rozjela šarádu nepříjemných otázek. "Aby člověk mohl svůj život změnit, musí si přiznat svoje chyby." To byl základ pro nekonečné úvahy, rozebrala mě do poslední součástky, ptala se na detaily a věci, které byly velmi osobní a nebylo příjemné se s nimi svěřovat. Po prvním sezení jsem odcházela silně rozrušená, ale utěšovala jsem se, že nepatří mezi odborníky, kteří léčí své svěřence šmahem, ale skutečně se jim věnují. Půl roku jsem se nechala pravidelně lynčovat. "Proč ho teď chcete zpátky? Proč neberete ohledy na milenku? Myslíte, že ona nemá city? Stojí děti o úplnou rodinu? Jste pro něj ta pravá? Manželství není všechno, nefunguje jako životní záruka!"

Přímo přede mnou

S manželem jsme se dostali do stádia jako před partnerskou krizí a na domácí půdě vše fungovalo tak, jak by ve spokojeném vztahu mělo. Vybírala jsem poštu a do očí mě uhodil dopis od cestovní kanceláře. Jednalo se o zrušení dovolené a uplatnění storna. Jména, na která byl pobyt rezervovaný, jsem četla stále dokola a nemohla uvěřit. Má psycholožka byla tou příšerou, která málem rozvrátila moje manželství a pak ještě měla žaludek na to, aby se zlomenou ženou manipulovala a probouzela v ní pocity viny. Na takovou situaci je jediný lék. Smích. Od srdce jsem se zasmála, další sezení zrušila a vrhla se svému muži kolem krku.