Další články najdete v aktuálním čísle MAGAZÍNU ŽENY.

Náš bratranec, toho času voják základní služby, byl natolik okouzlen půvaby ženichových sestřenic, že uprostřed hostiny podlehl jejich nátlaku a zmizel s nimi nepozorovaně na nedalekou taneční zábavu. Aby se za něj dívky nemusely stydět, opatřily mu dokonce i náhradní civilní oblečení. Jenže byl začátek osmdesátých let a podobné provinění se tehdy trestalo vojenským vězením. Několik svatebčanů se jej tedy jalo hledat, tetička plakala, rodinné klany si navzájem vyčítaly, kdo trapnou situaci zavinil, a nevěsta s ženichem na to jen nechápavě hleděli. Vše nakonec ale dobře dopadlo a historka navždy vstoupila do zlatého fondu rodinných legend.

Postupem času jsem zjistila, že svatební den je často podobnými příběhy přímo prošpikován. Zažila jsem různé svatby – upjatě církevní, rozmařile bohémské i civilní, odehrávající se na louce, parníku či v trampském kempu. A taky jsem viděla spousty nevěst, které místo šťastných úsměvů jen uštvané pobíhaly po place, hádaly se s matkou či tchyní (zda se už má rozkrojit dort, nebo „radši ještě počkat“), a když k ránu konečně chtěly s novomanželem spočinout v květinami vyzdobeném loži a prožít romantickou svatební noc, našly v ní chrápajícího a pozvraceného ženichova kámoše. Jak tedy naplánovat, užít i přežít vlastní svatbu a nezbláznit se?

Svatební plánovač se vyplatí

Už samotné plánování je poměrně komplikované. Dnes existují tzv. svatební plánovače – ať už ve formě zápisníku, diáře, knihy, anebo online. V plánovači si můžete svatbu nejen časově rozvrhnout, ale ukládat si do něj i inspirace, tipy na dodavatele, seznamy hostů a další informace či nápady. Součástí online plánovače je i kalkulačka na stanovení rozpočtu. Pokud vlastníte chytrý telefon, můžete si stáhnout i svatební aplikaci z App Store. Vychytané plánovače najdete i v angličtině, hledejte tedy pod názvem wedding planner. Pokud se s moderními technologiemi příliš nekamarádíte, nezoufejte. Ona nakonec stačí i obyčejná excelová nebo Google tabulka či nástěnka na Pinterestu.

Samotný svatební harmonogram se může velmi lišit. Většina plánovačů počítá s ročním plánováním svatby (ostatně rok je nejčastější dobou, která uplyne od zásnub do svatby), což někomu může připadat jako zbytečně dlouhý čas. Pokud víte, že váš velký den bude jednoduchý a nenáročný, lze samozřejmě vše nachystat i za mnohem kratší dobu, s posloupností níže vypsaných kroků. Ale ruku na srdce – co si to celé plánování velkého dne tak trochu užít?!

Rok do svatby...

Čím tedy začít a co zařídit 12 měsíců před svatbou? Nejdůležitější jsou tři faktory – místo, termín a rozpočet (tedy i počet lidí). Chcete se vdávat ve svém rodišti? Láká vás svatba ve městě, či na venkově? Toužíte po velkolepém církevním obřadu, nebo malé civilní svatbě? Bude se celá svatba konat na jednom místě? Nebo chcete zcela netradiční obřad? To vše je potřeba rozhodnout, teprve pak si stanovte rámcový rozpočet a počet hostů i datum. Je dobré mít více variant – zvláště, pokud se chcete brát v nejvytíženějších měsících. Zjistěte, zda vaši nejbližší (či lidé, na kterých vám mimořádně záleží) mají ve stanoveném termínu vůbec čas. Dalším krokem je výběr organizátora. Malou svatbu lze zvládnout s výpomocí kamarádky, i tak se ovšem vyplatí zvážit pomoc profesionální koordinátorky, nebo někoho z přátel do podobné funkce delegovat. Svůj svatební den si přece chcete užít a ne se zbytečně stresovat! Pokud ale plánujete pozvat více hostů, investujte do služeb svatební agentury. Její zaměstnanci vám nejen pomohou vybrat spolehlivé dodavatele a pohlídat vše potřebné a navíc i za mnohem příznivější ceny.

Zbývá devět měsíců

Právě v tuto dobu je dobré zarezervovat místo obřadu, hostiny i ubytování, domluvit oddávajícího (potažmo kněze). Nevyplatí se otálet s rezervací fotografa (či kameramana). V té době byste už měla mít představu o stylu vaší svatby. Dnes už se příliš nehraje na pompézní, efektní obřady, mnohem více v kurzu jsou bohémské i romantické svatby. Zhruba osm měsíců dopředu začněte řešit svatební šaty. Dáváte přednost klasické dlouhé róbě, nebo upřednostníte praktičnost – tedy klidně i krátké šaty nebo kalhotový kostým, který posléze využijete i na jiné příležitosti? Je dobré se vypravit na průzkum do salónu nebo si vytipovat šikovnou švadlenu, případně projít nabídku obchodů. O měsíc později si rozmyslete, zda půjdete k oltáři s otcem (či vás doprovodí někdo jiný) a jestli budete chtít i družičky. Promyslete si, kdo vám půjde za svědka, a oslovte ho. Na matrice nahlaste termín.

Pozor, čas utíká!

Zhruba půl roku dopředu vyberte oblek pro ženicha, zamyslete se nad květinami a květinovou výzdobou. Čtyři až pět měsíců dopředu oslovte vybraná cukrářství, začněte řešit menu v restauraci (klidně je poproste o ochutnávku). Promyslete, zda budete požadovat tradiční hostinu, bufetový raut nebo kombinaci. Jestli nalévaný alkohol bude na svatbě zcela zdarma, či si za něj hosté zaplatí. Promyslete také další vybavení (párty stany, lampiony, svícny) a domluvte si jejich zapůjčení. Vyberte grafika, který vám zpracuje svatební oznámení.

Tři měsíce před svatbou řešte svatební program a domluvte hudbu (je libo DJ, kapelu nebo dokonce cimbálovku?). Do vašeho velkého dne zbývají dva měsíce? Rozešlete poštou a e-mailem oznámení, spusťte své svatební webovky, založte událost na Facebooku. Prostřednictvím podobných aktivit můžete informovat hosty o možnostech ubytování i dopravy, respektive o tom, jaké dary si přejete. Poproste je, aby svoji účast potvrdili. A pozor – vyberte si snubní prsteny! Šest týdnů před svatbou se poohlédněte po vhodné svatební obuvi, domluvte si termín u kosmetičky a kadeřnice, určete datum rozlučky se svobodou. Dolaďte zasedací pořádek i seznam vámi vybraných písní.

Velký den je konečně tu!

Tři týdny před svatbou raději absolvujte zkoušku účesu i make-upu. Pokud jste teniskový typ, natrénujte chůzi na jehlách. Zkontrolujte všechny rezervace, a jestli trváte na konkrétním řečníkovi, který má mít na svatbě proslov, oznamte mu to. Nejpozději dva týdny před obřadem musíte matrice dodat dokumenty potřebné k svatbě, tedy doklad totožnosti, rodný list, popřípadě rozsudek o rozvodu předchozího manželství či úmrtní list bývalého zemřelého manžela. Posledních sedm dní svobody se už jen hýčkejte! Zajděte na přeliv, nechte si zastřihnout konečky vlasů a k holiči by mohl zavítat i ženich. Vyzkoušejte si pro jistotu své svatební outfity. Sedí vše, jak má? Není potřeba něco zabrat, popošít, upravit? Den před svatebním obřadem si ještě zajděte na manikúru a pedikúru, nachystejte šaty a hlavně zavolejte svým blízkým a ujistěte se, že všichni vědí, kdy a kam mají dorazit. Ve svatební den se pak v klidu probuďte, najezte se, oblékněte, zhluboka se nadechněte… a vydechněte! Každá svatba je i přes sebelepší organizaci originálem. Že se něco nepovedlo? Oblíbená kamarádka nakonec nedorazila, tchyně nepříjemně prudí, místo slunka vytrvale prší a polovina hostů se opila už odpoledne? Nevadí! Uvolněte se a užívejte si to. Pokud budete mít štěstí, půjde přece o jedinou a poslední svatbu ve vašem životě. A mimochodem, moje sestra – i přes svatební zádrhele s uneseným svědkem – oslaví letos pětatřicáté výročí šťastného manželství!