Podle některých historiků vznikla mafie již v 9. století na Sicílii okupované Araby. Tajná společnost měla střežit rodinné i dědičné svazky svých členů a pomáhat jim domoci se spravedlnosti.

Postupem staletí v ní sílilo přesvědčení, že by měla vzít pevně do svých rukou správu ostrova většinou ovládaného dobyvateli a tyrany. Ale, jak už to bývá, původní koncepce ochranářské organizace se zvrtla a dobrá myšlenka byla zneužita.

Činnost mafie začala nabírat zločinecký charakter. Mezi její výnosné aktivity patřilo vydírání boháčů, přidaly se únosy i vraždy.

Zaplať! Jinak…

Do podoby, jak ji chápeme dnes, se mafie transformovala v polovině 19. století. V jejích řadách byli vlivní Sicilané, kteří často nevybíravými způsoby ochraňovali zájmy svých členů. Na ostrově mafie prosadila svůj pořádek a řád.

Nejdříve ji vláda tolerovala, později už neměla sílu její vliv zlomit. Postupně se stala druhou vládou – tou skutečnou, známou jako Cosa Nostra (naše věc). Z převážně venkovské organizace hájící nespokojené občany se změnila v kriminální spolek a začala bohatnout.

Plameny spolkly tisíce hektarů lesa, piniových i olivových hájů na jihu Apeninského poloostrova a Italové podezírají ze žhářství mafii - vypálená země se dá později prodat ke stavebním účelům.

„V okamžiku, kdy požár dohoří, začnou se nápadně často o pozemek zajímat spekulanti, kteří by ho nikdy nemohli koupit v době, kdy na něm rostly stromy,“ popsala tuto taktiku zástupkyně Světového fondu na ochranu přírody.

Nekonečný příběh

Italské policii se před čtyřmi lety povedlo dopadnout nejhledanějšího muže v zemi, hlavu sicilské mafie Bernarda Provenzana. „Fantom z Corleone“ byl na útěku přes 40 let, jeho poslední fotografie, kterou měla policie k dispozici, pocházela z roku 1959, kdy mu bylo pětadvacet.

Po jeho zatčení to v podsvětí však jen trochu zabublalo, a i když na jihu Itálie dál operovala armáda, mnoho se nezměnilo. Ovšem vláda boj nevzdává, například loni v prosinci na jihovýchodě Itálie bylo lapeno 94 mafiánů a zabaveno 220 milionů eur (5,7 miliardy Kč), letos v lednu šlo do chládku 29 členů klanů, které proti sobě bojovaly o trh s drogami.

Zlikvidovat mafii je nadlidský úkol. Tvoří totiž součást mocenské struktury v celé Itálii a je prakticky neviditelná. A zničit ji na Sicílii, „kde jsou i psi mafiáni“, prakticky nelze. To by se musela nějakým zázrakem změnit mentalita obyvatel. Jde o nekonečný příběh.