Za životní zážitek tanečník a choreograf náhodě. „Našetřil jsem si a ke konci loňského roku jsem odletěl do New Yorku, abych se tanečně dál vzdělával. Během stáže ve známém Broadway Dance Centru se mi podařilo zaujmout lektorku, shodou okolností asistentku jednoho z choreografů Madonnina připravovaného turné. Líbilo se jí, jak tancuju styl vogue, jemuž se hodně věnuju a na který údajně chtěla zpěvačka na svých koncertech opět vsadit,“ vysvětluje Michal Černý.

Vogue (móda) totiž není jen nejvlivnější módní časopis světa nebo slavný klip Madonny z roku 1990, ale také u nás zatím nepříliš zakořeněný moderní tanec, při němž lidé na parketu zaujímají za rytmického doprovodu dokonale propracované pózy – jako by se ocitli před objektivem ve fotoateliéru.

Zrodil se v 70. letech v newyorských undergroundových klubech. Zpěvaččino video z něj o 20 let později učinilo fenomén světových diskoték.

Mezi nejlepšími

Právě tento styl rozhodl, že se Michal ocitl na seznamu účastníků uzavřeného castingu na Madonnin taneční doprovod. Megahvězdy nezvou na konkurzy prostřednictvím inzerátů v novinách. Jejich managementy oslovují odborné agentury s konkrétními požadavky, a tak se už v prvním kole schází naprostá špička, v tomto případě stovka dívek a stovka kluků.

„Dorazili hlavně borci z Kanady, Spojených států, taky z Asie, například z Thajska, ale z Evropy jsem viděl jenom pár Francouzů. Míchali se tam tanečníci už dost známí, kteří se požadovaným stylům úplně nevěnovali, nicméně měli potenciál si je osvojit, a specialisté třeba právě na vogue, o němž měl celý konkurz být.“

Na koncertě v tureckém Istanbulu odhalila před převážně muslimským publikem bradavku, příznivce krajně pravicové francouzské Národní fronty zase dopálila videoprojekcí, na níž vyobrazuje jejich předsedkyni Marine Le Penovou se svastikou a hitlerovským knírkem.

Američané jí vytýkají, že po denverském masakru v kině při premiéře Batmana nevypustila scénu, kdy střílí po všech okolo ze samopalu mezi stehny. Proti koncertu ve Varšavě několik týdnů protestovaly desítky tisíc katolíků. „Vysmívá se bohu, znesvěcuje náboženské symboly,“ varovali mladí věřící.

Fanoušci jí nemůžou zapomenout koncert v pařížské Olympii, na němž zpívala jen půl hodiny, zklamání pro řadu z nich přinesla i londýnská zastávka turné. „Když má jako padesátnice pořád potřebu se na veřejnosti svlékat, je jasné, že její kariéra je u konce,“ objevilo se na síti Twitter.

Oficiální ruské představitele provokuje její podpora členek souzené skupiny Pussy Riot i práv homosexuálů… Ať už se Madonna zkrátka zastaví kdekoli, hned je kolem ní spousta křiku. A ten se ve světě šoubyznysu proměňuje v rajskou hudbu.