Většina turistů nalezne útočiště v hotelích a penzionech na jihu, kde se rozkládá i hlavní město Funchal s polovinou obyvatel ostrova.

Na svazích údolí jsou natěsnány domy, mezi nimiž se proplétá silnička až na horu Monte. Pokud se na ni necháme vyvézt kabinovou lanovkou, otevře se nám nádherný pohled na celou zátoku. Nahoře se nachází Tropická zahrada Monte Palace, v níž se setkáme nejen s madeirskou flórou, ale i rostlinami a stromy přivezenými z celého světa.

Z Funchalu lze vyrážet na výlety do zajímavých koutů ostrova buď autem, nebo autobusem. Podél pobřeží vede dálnice, která spojuje díky tunelům i jih se severem. Milovníci turistiky si nenechají ujít trasy v hornatém vnitrozemí s nejvyšší horou Pico Ruivo (1 862 m n. m.).

Většina stezek se proplétá souběžně s levadas – zavlažovacími kanály vybudovanými již v 15. století. Po výletě se lze osvěžit koupáním v moři nebo si užít ve wellness centru thalassoterapii (bahenní zábaly z mořských řas) a ochutnat rybu espada banana (tkaničnice s banánem), masové špízy espetada či koktejl poncha.

Zeměpisná data

  • Název: souostroví Madeira (ostrovy Madeira, Porto Santo, neobydlené Selvagens a Desertas)
  • Hlavní město: Funchal
  • Poloha: v Atlantském oceánu asi 500 km od pobřeží Afriky a 1 000 km od Evropy
  • Počet obyvatel: 265 000 (5 000 na Porto Santo)