V jihozápadní části Libereckého kraje a částečně i v kraji Středočeském se nachází Máchův kraj, místo, s nímž je spjat život a dílo našeho nejznámějšího romantického básníka. Srdcem této oblasti jsou bezpochyby Doksy a slavné Máchovo jezero, ale za návštěvu stojí také hrady Bezděz a Houska, Ralsko, anebo Kokořínsko. A protože nastávající květen je měsícem lásky i Máchy a v letošním roce si připomeneme 200. výročí jeho narození, přinášíme vám tipy na akce, které se v jeho kraji v květnu konají.

Otevírání Máchova jezera

Kdy a kde: 8. 5. 2010 od 13 hodin, hlavní pláž u Máchova jezera

V sobotu 8. května 2010 od 13 hodin se můžete na hlavní pláži u Máchova jezera těšit na jeho slavností otevírání, které připravuje město Doksy a Občanské sdružení pro rozvoj Starých Splavů. Vidět zde můžete tanečníky i kejklíře, lasaře, ale i námořnickou diskotéku. Pořádat se budou pojížďky na lodi a samozřejmostí budou i atrakce pro děti.

KAFE.cz doporučuje:

Vydejte se na Otevírání Máchova jezera v karnevalové masce! Nejen, že nebudete platit vstupné, ale přinese vám to i řadu dalších výhod. Například můžete vyhrát soutěž o nejlepší masku.

Po stopách Máchových Cikánů

Kdy a kde: 15. 5. 2010, Městské koupaliště Mšeno

V sobotu 15. května můžete s rodinou vyrazit na III. etapu akce Máchovi v patách do Mšena a Kokořínským dolem po stopách Máchových Cikánů. Stačí se jen zaregistrovat v 9.30 hod. na Městském koupališti Mšeno. Každý účastník obdrží putovní máchovskou knížku, pamětní list a pamětní turistickou známku.

Noční výstup na Bezděz

Kdy a kde: 28. 5. 2010, Infocentrum Doksy, náměstí Republiky

Pokud máte rádi romantiku i trochu dobrodružství, určitě si nenechte ujít noční výstup na hrad Bezděz, který se koná v pátek 28. května. Kromě zajímavé noční procházky vás na hradě čeká kulturní program – od 21 hodin se zde rozezní Máchovské nokturno v podání Alfréda Strejčka a Štěpána Raka. Od 20 hodin je potom přístupná Velká věž, z níž je úžasný výhled na Máchovu krajinu. Jediné, co budete na tuto výpravu potřebovat, je kvalitní baterka, protože cesta na hrad není osvětlena.

Informace na internetu:

www.machuvkraj.cz

www.doksy.com