Na severu Čech, v jihozápadní části Libereckého kraje, v podhůří Krušných a Lužických hor a chráněné oblasti Českého středohoří, se nachází romantický kraj, který neproslavil nikdo jiný, než básník Karel Hynek Mácha. A kdy jindy byste jej měli navštívit, než v prvních májových dnech

Romantika u jezera

Oblast označovaná jako Máchův kraj zabírá poměrně velký prostor – její rozloha je 1 813 m2. Pokud se sem vypravíte, určitě byste neměli zapomenout na Doksy s proslulým Máchovým jezerem, ale za návštěvu stojí i romantické hrady Bezděz a Kokořín, anebo hrad Houska či zřícenina Ralsko. Kam se vydáte na romantický májový výlet?

Doksy

Městečko Doksy, kde velmi rád pobýval Karel Hynek Mácha, najdete severozápadně od Mladé Boleslavi. Určitě byste neměli vynechat návštěvu památníku našeho největšího romantického básníka, stejně jako procházku kolem Máchova jezera, které je se svojí rozlohou 350 hektarů největším rybníkem v Čechách. Toužíte po opravdové romantice? Pak si vyjeďte na lodičce, nebo parníku!

Tip Kafe.cz

Kdy je ideální se do Doks vydat? V sobotu 2. května, kdy jezero odemkne tradiční Májový karneval, který zahájí letošní turistickou sezónu. Program začne na náměstí ve 13 hodin. Setkáte se s císařem Karlem IV. a jeho družinou a čeká vás také bohatý doprovodný program.
Více informací: www.doksy.com

Hrad Bezděz

Prošli jste se kolem Máchova jezera? Pak se vyjdete ještě procházkou po tzv. Máchově cestě k romantické zřícenině hradu Bezděz. Červená turistická stezka je dlouhá sedm kilometrů a dovede vás ke gotickému hradu, který opravdu stojí za návštěvu. Ne nadarmo si získal označení Král hradů a patří k těm nejzajímavějším u nás. Mimo jiné proto, že je zachován v původní podobě. Vystoupat můžete i na 34 m vysokou věž, z níž je nádherný výhled do okolního kraje. V sezóně vás zde navíc čeká bohatý program – divadla, šermíři, sokolníci a další.
Více informací: www.hrad-bezdez.cz

Hrad Houska

Patříte mezi zdatné turisty? Pak můžete pěšky pokračovat i na další z památek v okolí. Gotický hrad Houska je vzdálený 11,5 km a vede k němu červená turistická stezka. A co vás zde čeká? Za návštěvu stoj hradní kaple, stejně jako obytné místnosti v prvním patře, především lovecký sál s trofejemi daňků. Během sezóny je také zde připraven bohatý program – od koncertů po jarmarky.
Více informací: www.hradhouska.cz, www.hrad-houska.cz

Hrad Kokořín

Slavný hrad Kokořín, který je spojen s pověstmi o rytíři Petrovském a bandě loupežníků, se nachází v blízkosti pískovcových útvarů, 5 km od města Mšeno. V romantickém sídle vás čeká prohlídka interiérů a věže. Mimo jiné uvidíte erbovní síň, lovecký pokoj s výstavou zbraní či Rytířský sál. Za návštěvu stojí i 37,5 m vysoká věž, z níž se nabízí krásný romantický výhled do krajiny.
Více informací: www.kokorin.cz, www.kokorin-kokorinsko.cz

Ralsko

Necelé čtyři kilometry od Mimoně, kam se z Bezdězu dostanete například vlakem přes Českou Lípu, se nachází Ralsko. Pod tímto názvem se skrývá nejen zřícenina hradu, ale i vojenský prostor a přírodní rezervace. Najdete zde vzácné teplomilné druhy rostlin, potkat zde můžete muflona, nebo výra. Zříceninu hradu pak tvoří obvodové zdivo a ruiny dvou věží a i z jeho hradeb vás čeká nádherný výhled, například na Ještěd, nebo Říp.

Informace na internetu:

  • www.machuvkraj.cz