Ročně způsobí řidiči ve vozidlech bez povinného ručení kolem pěti tisíc dopravních nehod v celkové hodnotě přibližně 450 miliónů korun. Přes 90 % těchto nehod mají na svědomí muži. Ti ale často platbu povinného ručení podceňují. V případě, že pak způsobí s nepojištěným vozidlem škodu, musí ji hradit ze svého. A pokud dojde k újmě na zdraví, může se její výše vyšplhat až k několika desítkám miliónů korun! Splácení škody je pak závazkem na celý život. Lehkovážnost či frajeřina tak může mít velmi nepříjemné následky, a to nejen pro ně samotné. Jedna nepojištěná nehoda může finančně zruinovat celou rodinu!

Nehoda bez pojištění může rodinu zruinovat

„Co naplat, že mezi nepojištěnými škůdci s převahou dominují muži. Závazky, které nepojištěnému viníkovi nehody vzniknou, mají dopad i na jeho blízké. Často na celou rodinu – manželku či partnerku a děti – to v případech, kdy nehodu způsobí muž takříkajíc se závazky,“ říká Jakub Hradec, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů, a dodává: „Skutečnost, že významná část příjmů bude muset být použita ke splácení vzniklé škody, velmi výrazně zhorší finanční situaci celé rodiny. V krajních případech může být ohrožen i její majetek. Na jednání finančně nesamostatných nezletilých synů zase doplácí jejich rodiče,“ doplňuje Hradec.

Většinu nehod způsobují mladí

Z hlediska nepojištěných škod jsou nejrizikovější skupinou mladí motoristé – čtvrtina škod je způsobena řidiči do 23 let, téměř dvě třetiny řidiči do 35 let. Nejvíce nepojištěných nehod vzniká pod vlivem alkoholu a vlivem nepřiměřené rychlosti (30 %).

Ženy, nenechte nic náhodě!

Podle průzkumu se české ženy, které tvoří přes 40 % držitelů řidičských průkazů, podílejí na celkovém počtu všech nehod 16 %. Jak ukazují statistiky, jsou také mnohem zodpovědnější ve vztahu k povinnému ručení. Právě v souvislosti s povinným ručením je však nezodpovědnost jejich mužů či synů může dostat do nepříjemných finančních situací. A to nejen v případech, kdy způsobí s nepojištěným vozidlem škodu.

Jaké pokuty hrozí…

Platí, že pokud motorista s vozidlem bez povinného ručení vyjede na veřejně přístupnou pozemní komunikaci, hrozí mu při silniční kontrole za nepředložení dokladu o povinném ručení (zelené karty) pokuta až 3 000 Kč. Další sankce, až do výše 40 000 Kč, mu mohou uložit správní orgány. Od ledna 2009 navíc platí povinnost nepojištěných přispívat do garančního fondu České kanceláře pojistitelů – u osobního vozidla částkou 50 nebo 70 Kč denně, navýšené o náklady uplatnění. Například majitele nepojištěné Škody Fabia přijde měsíc bez povinného ručení na více než 1 500 Kč.

Řešení = Dohlédnout na muže

To vše jsou finanční prostředky, které budou někde chybět. „Milé ženy, vezměte raději situaci do svých rukou, dohlédněte i ve svém vlastním zájmu na své muže a syny, zda platí povinné ručení za automobil, který je na ně registrován. Předejdete tak mnohým nepříjemnostem,“ doporučuje Jakub Hradec z České kanceláře pojistitelů a dodává: „Nevěřte mužům, když hlásají, že jim se nic stát nemůže. Důkazů o opaku je příliš mnoho!“.

Kafe.cz zjistilo:

Příběh ze života

„Typickým příkladem motoristy, který způsobí škodu s vozidlem bez povinného ručení, může být skutečný příběh 18letého mladíka, který si za první uspořené peníze pořídil starší vůz. Další peníze do povinného ručení již investovat nehodlal. Vše mu procházelo až do chvíle, kdy s nepojištěným vozem způsobil dopravní nehodu. Cesta z letní zábavy pro něj a jeho stejně starého spolujezdce skončila tragicky. Řidič nezvládl řízení vozidla a v zatáčce vyjel mimo vozovku, kde se auto převrátilo na střechu, přičemž v důsledku vzniklých nárazů utrpěl jeho spolujezdec život ohrožující zranění. Spolujezdec skončil na invalidním vozíku. Celková škoda, vzhledem k rozsahu zranění, jejich následků a nároků na následnou speciální péči, dosáhla 19 miliónů korun. Vzhledem k tomu, že nezletilý řidič vozidla neměl v době nehody žádné finanční příjmy, úhradu vzniklé škody za něj z větší části splácí jeho rodiče.“

Informace na internetu:
www.ckp.cz
www.bezpojisteni.cz