„Zatímco moje kamarádky občas spí se svými kamarády, aniž by s nimi měly vztah, já mám už dlouho přítele, s nímž nespím,“ líčí třicátnice Zuzana, která odmítá byť jen podezření, že její přítel si sex vynahrazuje jinde. Tvrdí rovněž, že za jejím přístupem k sexu není žádné náboženství, ani to není tak, že milování odkládá na později. „Mám za sebou samozřejmě sexuální zkušenost, ale vůbec nic mi to neříká, bylo mi to nepříjemné, ačkoli jsem cítila i vzrušení,“ dodává žena, která raději žila několik let úplně sama, než narazila na muže, který na sex nahlíží podobně.

Asexuálové: lidé bez zájmu o sex

Odborníci už pro ně a jim podobné mají název, za který se ani oni sami nestydí, říkají si asexuálové. Patří mezi ně zhruba tři procenta světové populace. Zatím však není zcela zřejmé, co za asexualitou stojí – podle některých jde o věc vrozenou, jiní za ní vidí spíš příliš přísnou anebo naopak uvolněnou výchovu. Asexuálové se běžně kontaktují například na webu, mnohá diskusní fóra najdete například zde.

Psycholog Lukáš Sedláček se asexualitou zabývá už několik let a svůj pohled nastínil v časopise Instinkt. „Asexuální člověk je člověk, který nepociťuje sexuální touhu nebo sexuální slast. Pro mnoho lidí to však může znamenat různé věci. Ve svém výzkumu jsem se setkal s pocity, které se pohybují od lhostejnosti a nezájmu o sexuální aktivity přes lehce pohrdavé postoje k sexualitě až po pocity silné averze a odporu. Asexuálové se navíc liší mírou intimity, která jim je příjemná. Někomu nevadí líbání či hlazení a vadí pouze pohlavní styk, jiným vadí už třeba samotné líbání,“ popsal možné rozdíly. Podle něj je přitom více těch asexuálů, kteří touží po partnerství, ale je pro ně velmi těžké najít protějšek. Jen část z nich je tudíž single dobrovolně.

Když milování vymizí

Jenže někdy se partner nemůže milovat ze zdravotních důvodů nebo prostě s věkem jeho chuť na sex klesla. „Moje žena se se mnou milovala, kde se dalo, než poprvé otěhotněla. V těhotenství se jí moc nechtělo, což jsem chápal, ale po porodu se mnou přestala spát úplně,“ líčí Tomáš ze středních Čech, který tak žije bez sexu třetím rokem.

Tvrdí přitom, že jeho žena nemá žádný zdravotní problém, jen se vymlouvá na to, že zatím se jí chuť na sex nevrátila. Tomáš ovšem otevřeně přiznává, že se po několika náhodných sexech nebrání ani případné milence. „Nevím, kdyby žena byla nemocná, asi bych to pochopil, ale tohle prostě nezvládnu,“ omlouvá se muž.

Radil se dokonce s psychologem, který ho moc nepotěšil, podle něj se u některých žen stává, že po tom, co počnou a porodí vytoužené dítě, o sex s jeho otcem ztrácejí zájem, případně ztrácejí zájem o otce jako takového.

Můžete si sex nárokovat?

Je také otázkou, zda lze sex ve vztahu nárokovat – pokud se tak děje, často se dvojice dostává do začarovaného kruhu, protože nárokující partner většinou vyvolává ještě větší odpor a neshody se stupňují. Psycholožka Kateřina Hollá navíc upozornila na to, že sex je součástí zdravého partnerského života a pokud do něj oba partneři vstupují, aniž by druhého varovali, že o sex nestojí, hrozí jim nesoulad. Každý z partnerů má totiž nárok na to, aby byl spokojený.