Stran množství obsažených bílkovin se v rostlinné říši luštěninám máloco vyrovná. Najdete v nich kolem 20 g proteinů na 100 g suchých semen. Výjimkou jsou sójové boby, ve kterých je bílkovin dokonce ještě dvakrát víc. Právě to spolu s poměrně vysokým obsahem vlákniny dělá z luštěnin velmi sytivou a výživnou potravinu, po které si na vás hlad jen tak nepřijde. Vláknina navíc prospívá našemu trávení.

Luštěniny jsou také dobrým zdrojem komplexních sacharidů, které v těle slouží jako základní zdroj energie. Zároveň mají nízký glykemický index, takže se nemusíte bát výkyvů hladiny krevního cukru a s nimi spojených ataků hladu. A znepokojovat vás nemusí ani obsah tuku – ten je velmi nízký, a to do 5 %. Výjimkou je sója, která obsahuje okolo 20 % tuku. Výhodou však je, že tuk obsažený v luštěninách má příznivé složení, a to díky vhodným mastným kyselinám a dalším látkám, které se v luštěninách vyskytují společně s tuky – jde například o fosfolipid lecitin nebo rostlinné steroly. Linii vám tedy rozhodně nezkazí.

Zdroj cenných živin

Za zmínku stojí i obsah vitaminů, a to hlavně těch rozpustných ve vodě. Ve významném množství je zastoupen především vitamin B9 (kyselina listová) a vitamin B6 (pyridoxin), ale i další vitaminy skupiny B s výjimkou vitaminu B12. Zanedbatelný není ani obsah antioxidantů. Jedná se zejména o polyfenoly, které mají kromě antioxidační aktivity pravděpodobně i další příznivé účinky na lidský organismus. Mohou působit protizánětlivě i jako prevence vzniku rakoviny či aterosklerózy. Luštěniny jsou také bohatším zdrojem minerálních látek, zejména draslíku, fosforu, vápníku, mědi, železa, zinku.

Luštěniny mají díky svému složení řadu příznivých účinků, a to zejména na kardiovaskulární systém, trávicí trakt, jejich pravidelná konzumace přispívá také k prevenci vzniku nádorových onemocnění a snižuje riziko vzniku diabetu II. typu a dalších onemocnění. Navíc mají velkou výhodu i v tom, že jsou přirozeně bez lepku.

Vyzrajte na nadýmání

Přesto přese všechno se luštěniny často bojíme do jídelníčku zařazovat, a to zejména kvůli jejich nadýmavému účinku. Můžou za to obsažené oligosacharidy, které není lidský organismus schopný štěpit v tenkém střevě. Obsah těchto látek však lze vhodnou úpravou výrazně snížit, luštěniny je třeba namáčet a skvěle funguje i klíčení. Pomůže také, když je povaříte s kouskem mořské řasy nebo když do jídla přidáte „protinadýmavé" koření – například kmín nebo fenykl.

Luštěniny jsou na trhu dostupné v sušeném stavu, předvařené nebo konzervované či mražené. Sušené mají tu nevýhodu, že se před vařením musí namáčet. Neplatí to jen o červené a zelené čočce a půleném žlutém hrachu. Výhodou konzervovaných luštěnin je, že namáčení odpadá a vy je můžete konzumovat okamžitě. Nemusíte se přitom bát toho, že byste se tím připravili o cenné živiny. Správným zpracováním, například metodou upravování na páře, si luštěniny zachovají všechny své živiny, chuť i barvu. Bohatou nabídku konzervovaných luštěnin najdete například u značky Bonduelle a to v jejich řadě Vapeur – metoda zpracování párou.

Na trhu jsou kromě sušených, konzervovaných a mražených luštěnin dostupné i jiné formy luštěnin - luštěninové mouky, chipsy nebo luštěninové těstoviny. V případě luštěninových těstovin můžete také sáhnout po Bonduelle a jejich Légumio – penne, rigatoni nebo fusilli, které tvoří jenom luštěniny a zelenina, jsou bez vajec či lepku.

Vyzkoušejte Bonduelle "Vapeur" Červené fazole, Cizrnu nebo bíle Cannellini - luštěniny připravené na páře. Díky tomu je můžete ihned konzumovat, zároveň si uchovávají svou barvu, chuť, texturu, všechny živiny a mají spoustu dalších výhod.

ČERVENÁ FAZOLE

Májí nízkou kalorickou hodnotu, přesto skvěle zasytí a dodá energii. Skvělý zdroj rostlinné bílkoviny a vlákniny a právě to jsou dvě tajemství pro zdravou váhu. Jejich pravidelná konzumace dodá tělu množství minerálů pro krásnou pleť a silné kost

BILÉ FAZOLE

Obsahují velké množství rostlinných bílkovin pro tvorbu svalové hmoty i zdravého hormonálního systému. Díky spoustě minerálních látek a antioxidantů chrání naše buňky před poškozením oxidačním stresem při velké sportovní zátěži.

CIZRNA

Obsahuje velkou dávku vitamínu B6, který je důležitý pro psychickou pohodu a radost ze života. Velmi dobře působí také na imunitu, nervovou soustavu, cévy, kosti a trávicí ústrojí. Je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin.

Zapojte se do SOUTĚŽE s luštěninami OD BONDUELLE A VYHRAJTE chytré hodinky APPLE WATCH!
Od 15. 03. do 11. 04. 2021 soutěžíme o 4x chytré hodinky Apple Watch, 100× dárkovou kartu do Intersportu v hodnotě 1 000 Kč nebo 28× balíček produktů Bonduelle.

Více na www.bonduelle.cz