I když nemáte zrovna velký automobil ani ochotného strýčka, který by zapůjčil vlastní vůz, nevadí. Máme pro vás řešení. Jeďte autobusem. Ano, nespletli jsme se!

Sami jsme vyjeli do letního Londýna. A jako druhé zavazadlo jsme měli kolo. A bylo to opravdu super! Londýn stejně jako ostatní západoevropské metropole je na cyklisty i pěší perfektně přichystán. Město je protkané cyklostezkami, projet nebo projít lze příjemnými parky nebo po parádní cestě podél Temže. Všude jste za chvíli a bez tlačenice.

  • Pozor na přednosti! Jak víte, ve Velké Británii se jezdí vlevo, a proto je i přednost na silnicích dávána zleva! To je trochu zmatek, zvláště když je někde dvousměrný provoz a někde jednosměrky. Pak je to jinak. Na kraji cesty je ale vždy napsáno, kam se na přechodu dívat. Ani sami Londýňané někdy nevědí, takže nebude na škodu rozhlédnout se raději na obě strany.
  • S kolem se dostanete opravdu všude a navíc ubude problém s parkováním, se kterým se jako všude v centrech velkoměst každodenně potýkají. Na ulicích jsou stojany, kam můžete kdykoli kolo odložit. Nezapomeňte si proto kvalitní zámek.

Metrem s kolem

Pokud chcete s kolem popojet kousek metrem, vždy si zjistěte, zda je možné na zvolené stanici nastoupit a vystoupit. Ne všude je to totiž povoleno. Mohla by nastat trapná situace, kdy vás z metra vyvedou policisté nebo dokonce dostanete pokutu. Ta pak bývá tučná. Na každé stanici metra jsou ale stojany s mapami pro cyklisty, kde také najdete všechny potřebné informace.

Kolo si můžete i půjčit

Nemáte vlastní kolo, nebo se nechcete zabývat jeho balením do autobusu? Můžete si zapůjčit bicykl na místě. Před rokem spustil londýnský primátor projekt samoobslužných půjčoven kol, do kterého se zapojilo přes 12 000 lidí. Radnice má prozatím připravených asi 5 000 bicyklů. Kola mohou používat pouze lidé, kteří mají aktivovaný klíč. Za klíč zaplatíte tři libry a sazba za půjčení kola se pohybuje od jedné libry za hodinu po 50 liber za den. K dispozici je zatím v Londýně 5 000 kol na 315 místech. Radnice by chtěla během letošního roku přidat do systému cyklistické dopravy dalších tisíc bicyklů a vytvořit celkem 400 jejich půjčoven. Kolo si na jednom místě půjčíte a na jiném odevzdáte. Funguje to skvěle a jednoduše. Všechny informace a mapu vám poskytnou na každé stanici metra nebo v běžných informačních kancelářích.

A na co v Londýně nezapomenout a co nevynechat?

K londýnské klasice zajisté patří londýnský Tower, přes 900 let starý královský hrad na břehu Temže.

  • Toto místo s pestrou minulostí sloužilo jako královské sídlo, ale také jako vězení a popraviště. Dnes jsou v jedné z jeho věží ukryty korunovační klenoty, střeženy 35 strážci zvanými „beefeaters“. Současnými stálými obyvateli Toweru jsou dnes slavní havrani, ke kterým se vztahuje legenda, že pokud Tower opustí, království se rozpadne. Angličané nic neponechávají náhodě a ptákům raději přistřihli křídla.

Hned vedle Toweru se tyčí zvedací most Tower Bridge, nejznámější most přes řeku Temži.

  • Most byl sice dokončen až v 19. století, ale svým vzhledem perfektně zapadá do okolí středověkého Toweru. Pokud vám pohled na Tower Bridge zvenku nestačí, nabízí se možnost prohlídky strojovny či vrchního mostku, který vede mezi věžemi.

Jednou z nejčastěji navštěvovaných památek je rovněž Buckinghamský palác.

  • Oficiální rezidence královny, která se pro veřejnost otevírá jen na několik měsíců v létě. Největší turistickou atrakcí spojenou právě s Buckinghamským palácem je střídání stráží, které probíhá každý den v půl dvanácté. Pokud ale v Londýně prší, střídání se nekoná a jděte raději na pivo.

Westminsterský palác je sídlem parlamentu Spojeného království.

  • Součástí jeho budov je Victoria Tower, ve které je uloženo za staletí přes milion a půl zákonů, i slavný zvon Big Ben, jehož zvuk známe z vysílání stanice BBC. Přes ulici od parlamentu leží slavné Wesminsterské opatství, jež nově proslavit především bestseller Šifra mistra Leonarda a který se tak stal jednou z nejžádanějších britských památek. Je místem odpočinku britských panovníků a mnohých významných osobností. Toto opatství je však také místem, kde již od roku 1066 probíhají královské korunovace.

Od Westminsterského opatství se po ulici Whitehall lemované budovami ministerstev dostaneme až na Trafalgarské náměstí.

  • Cestou mineme i odbočku do Downing Street, kde v domě číslo 10 žije britský předseda vlády. Trafalgarské náměstí je oblíbeným místem setkávání Londýňanů. V jeho středu se tyčí Nelson´s Column, sloup se sochou Admirála Nelsona.

Nejproslulejším londýnským náměstím je ale Picadilly Circus obklopené obrovskou neonovou reklamou.

  • Uprostřed náměstí stojí proslulá socha Erose, kolem které posedává v každou denní i noční hodinu dav lidí.

Překrásná katedrála svatého Pavla

  • Je dílem slavného anglického architekta Sira Christophera Wrena, který se postaral o přestavbu velké části Londýna po požáru z roku 1666. Za projížďku či procházku rozhodně stojí i okolí, moderní City, kde se v těsné blízkosti katedrály nachází díla významných současných architektů. Je to čtvrť bank a sídlo mnohých významných společností z celého světa. Za pozornost stojí třeba Loydova pojišťovna nebo slavná skleněná„ Okurka“.

Další tipy

Chcete si prohlédnout Londýn z výšky? Nasedněte na London Eye, obří kolo na břehu Temže, které nabízí velkolepý pohled na město. Nebo se projeďte podél řeky od Westminster Bridge k Milenium Bridge, což je moderní lávka pro pěší a cyklisty, vedoucí do City. Pojedete kolem nespočtu hospůdek a kejklířů. Posaďte se spolu s ostatními na trávu, kupte si fish and chips do ruky a jen tak pozorujte cvrkot. Poznáte pravou londýnskou pohodu. Na konci této procházky můžete zajít na moderní umění do Tate Modern. Vstup je zdarma a prohlídka opravdu stojí za to.

Nebojte se dělat věci jinak! Zažijete město a jeho tempo z největší blízkosti a zamilujete si ho! Cesta je dlouhá, ale věřte, stojí to za trochu nepohodlí! Pokud pojedete do Londýna se společností Eurolines, dostanete navíc jako dárek jednu ze dvou vstupenek na zajímavou akci zdarma. Na výběr máte fascinující výstavu, návštěvu ZOO nebo nejlepší muzikály West End Show.

Takže si užijte Londýn a šťastně se vraťte domů!

Tip Kafe.cz:

  • Podívejte se na web www.eurolines.cz, co vám všechno nabízejí a kolik můžete ušetřit.
  • Více informací, jak s kolem cestovat, najdete zde.