Tuk, kterého se nezbavíte

I štíhlé ženy často mají v problémových partiích »špíčky«, které není možné zredukovat ani cvičením, ani dietou. Osmatřicetiletá čtenářka Věra by mohla být přímo modelovým případem: ,,Nikdy jsem nebyla obézní a moje váha je podle všech tabulek zcela v pořádku, stejně jako BMI. Když se ale podívám do zrcadla, vidím něco jiného – celkem štíhlou ženu s neúměrně širokými, oplácanými hýžděmi. Třikrát týdně chodím na spinning, plavu a cvičím i doma. Můžu se třeba postavit na hlavu, ale těch tukových polštářů se prostě nezbavím, i když jinak mám postavu zpevněnou a vypracovanou,“ stěžuje si Věra. Pokud i vás už někdy napadlo, že půjdete na liposukci, nebojte se. Nejste ani zdaleka jediná, kdo si s touto myšlenkou pohrává.

Co vás čeká na sále?

Liposukce je operační výkon, při kterém lékař odsává tukovou tkáň, nahromaděnou v určitých typických lokalitách. Obvykle se provádí v celkové nebo epidurální anestézii. Menší plochy, jako například podbradek či valy kolen, je možné operovat i v lokální anestézii. Při jednom zákroku lze odsát maximálně 2 až 2,5 litru tukové tkáně. „Odsátí většího množství může vést k vážným komplikacím, jako je ztráta tělesných tekutin či krve,“ vysvětluje MUDr. Andrea Musilová, specialistka na liposukční techniky z Asklepionu – Kliniky a institutu estetické medicíny. „Výkon lze samozřejmě provést i opakovaně,“ dodává.

Po liposukci je nutné cca 4 až 6 týdnů nosit speciální kompresivní prádlo. Po bezmála jednom měsíci se můžete vrátit k běžným aktivitám; výsledky zákroku jsou nejlépe patrné po šesti až dvanácti měsících.

Liposukce nenahradí dietu!

Je dobré vědět, že liposukce vám pomůže zbavit se tuku v problémových partiích, které neovlivní cvičení ani diety. Pokud ale nechcete být zklamaná, nezapomeňte, že prvním krokem na cestě k ideální postavě musí být vždy změna jídelníčku a pohyb – liposukce přichází na řadu až pak! To potvrzuje i doktorka Musilová z Asklepionu. „Plastický chirurg by se neměl nikdy nechat k zákroku přesvědčit obézní klientkou. Ta by měla nejprve přirozenou cestou a za pomoci dietologa zredukovat svojí nadbytečnou tukovou tkáň sportem a úpravou jídelníčku. Pak je teprve možné začít uvažovat o liposukci,“ vysvětluje MUDr. Musilová.

Novinka: laserová liposukce

Žhavou novinkou je v České republice liposukce asistovaná laserem, zvaná »lipostructure.« Při tomto zákroku lékař nejprve napustí tkáň speciálním roztokem, který pak i s tukovými buňkami odsaje kanylou. Následně se do podkoží zavede laserové vlákno a tkáň se jím zespoda silně zahřeje, díky čemuž dojde k vypnutí kolagenu a vazivových struktur v kůži. Ta se vyhladí a »přisaje« zpět k tkáni. Laser u ošetřených oblastí vytvaruje lepší kontury, než je možné docílit pouhým odsáním tuku, a navíc minimalizuje riziko vzniku nerovností pokožky. Nedochází ani k tvorbě velkých modřin, obvyklých po klasické liposukci.

Asklepion – Klinika a institut estetické medicíny

Více na: www.asklepion.cz