Limonádová dieta, javorová čistící kúra či superčistič – to všechno jsou názvy pro jedno a totéž – dietu, která je známá již od roku 1976, ale ve Spojených státech patří podle magazínu The Time i letos mezi desítku nejpopulárnějších! Jako první s ní přišel Dr. Stanley Burroughs a jejím původním záměrem byla léčba žaludečních vředů. Záhy se však rozšířila nejen po USA, ale také po Evropě, a to nejen jako skvělá detoxikace, ale i oblíbená dieta.

Pročišťující citronáda

Kromě toho, že při limonádové dietě ztratíte nějaké to kilo, má tu výhodu, že je skvělou detoxikací pro organismus. Pročistí vám ledviny a trávící trakt, zlepší kvalitu krve, odplaví usazeniny z cév i kloubů, z těla vyplaví škodliviny a tím pomůže i při kožních problémech a alergiích. Vedle pozitivních zdravotních účinků také zrychlí metabolismus – díky čemuž hubnete. Ono ani není divu – během deseti dnů, kdy dietu držíte, vlastně neděláte nic jiného, než pijete speciálně připravenou citronádu, a to v množství 10 až 12 sklenic denně.

Citrony, sirup a kajenský pepř

Jestli se rozhodnete tuto dietu vyzkoušet, musíte si připravit několik surovin, které na následující dny budete potřebovat. V první řadě je to dostatek citronů, jenž budou vaším hlavním zdrojem obživy. Dále je nezbytný javorový sirup, kajenský pepř (chilli) a kvalitní pitná voda. Javorový sirup je ideální s označením Grade B nebo C, který jsou chuťově méně výrazný. Důležité je zvolit 100 % pravý sirup, nejlépe bio, protože právě on bude po dobu diety tím, kdo vám do těla dodá důležité minerály a vitaminy. Bez problémů jej dnes zakoupíte ve specializovaných prodejnách, nebo na internetu.

Až 12 sklenic denně

A jak správně limonádu připravit? Smíchejte dvě lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy se dvěma lžícemi javorového sirupu, přidejte 1/10 lžičky kajenského pepře a zalijte dvěma deci kvalitní vody – vše dobře promíchejte. Každá sklenice limonády obsahuje asi 109 kalorií, proto se jich doporučuje vypít 10 až 12 denně. Minimální množství, které do sebe musíte dostat, je 6 sklenic.

Na jídlo zapomeňte

Během diety je zakázáno jakékoli jídlo, ale budete-li mít žízeň, můžete popíjet neperlivou vodu, anebo mátový čaj. Zapomenout musíte na kávu a alkohol. Aby vaše detoxikace a dieta v jednom byly co nejúčinnější, měla byste každé ráno nalačno vypít navíc slaný nálev, který získáte smíchání litru vody a dvou lžic mořské soli bez jodu. Večer si pro zvýšení účinku čištění organismu můžete dopřát projímavý čaj.

Skončete opatrně

Ovšem pozor, aby byla detoxikace účinná a vy jste si nezpůsobila zdravotní problémy, je třeba, abyste se po ukončení vracela velmi opatrně k běžnému stravovacímu režimu. Jíst normální potraviny byste měla začít až čtvrtý den po skončení kúry. První den (resp. 36 hodin po ukončení) se doporučuje pít pouze džus z vymačkaných čerstvých pomerančů, druhý den jej doplnit zeleninovou polévkou, třetí den navíc přidat ovoce a zeleninu a až čtvrtý den se vrátit k běžné stravě. Podle zkušeností těch, kteří dietu zkusili, máte možnost lehce změnit jídelníček a vynechat sladká a tučná jídla, která vám údajně nebudou vůbec chutnat. Tedy alespoň zpočátku.

Kafe.cz zjistilo:

  • Průměrný váhový úbytek se podle žen, které dietu vyzkoušely, pohybuje mezi 3 až 4 kilogramy za deset dní.
  • Limonádovou dietu vyzkoušela řada celebrit, například Beyoncé ji držela před natáčením filmu Dreamgirls.
  • Stejně jako u jiných detoxikačních kúr se může stát, že vás potkají zdravotní problémy – bolesti hlavy, zvracení, slabost či deprese, které by však měly rychle odeznít. V případě, že nevíte, zda kúru kvůli zdravotnímu stavu můžete zahájit, poraďte se s lékařem.
  • Limonádovou dietu můžete držet i déle, dokonce až 40 dní. Optimální délka je však deset dní. To, že je vaše tělo vyčištěno, poznáte podle toho, že váš jazyk bude najednou bez bílého povlaku.