O tom, proč to nakonec nedopadlo, jak k sobě s otcem své dcery znovu hledali cestu, i o svém domácím porodu a ženské řevnivosti teď promluvila v exkluzivním rozhovoru s Ivou Vokurkovou pro časopis Glanc.

Karel Janeček od své ženy odešel a rozvádí se, aby mohl žít s vámi. Znamená to, že vaše dřívější názory na polyamorii vzaly za své? Že není tak jednoduché žít v otevřených vztazích, jak jste si myslela?

Otevřený vztah a dvě rodiny jsou dost odlišné koncepty. Karel chtěl zkusit bigamii, dvě rodiny, dvě domácnosti. To není nic, po čem bych sama toužila. Ale protože měli malého Yaniska a s ohledem na předchozí pozitivní zkušenosti s otevřeným vztahem jsem byla ochotná to zkusit. Samozřejmě za podmínky i toho, že se formálně rozvede, aby obě rodiny měly stejný status. Karel tvrdil, že si to tak moc přeje a že to Mariem bere. Skutečnost však byla jiná.


Měli jste tedy nějakou dobu dvě domácnosti, nebo k tomu ani nedošlo?

Zkusili jsme to a bylo to hrozné. Já jsem souhlasila s jasnou podmínkou, že mezi oběma domácnostmi bude „Velká čínská zeď “ a nikdy nebudu muset řešit problémy druhé strany. Ale to se ukázalo jako zhola nemožné. Myslím, že mi tento experiment stačil na celý život. Nicméně s otevřeným vztahem, který není striktně monogamní, mám pozitivní zkušenosti a nemám problém to připustit do budoucna. Je to ale podmíněno zejména otevřeností a pravdivostí.

Nezklamal vás pan Janeček, když vás na čas „odřízl“, ke všemu těhotnou?

Zklamal. Pod výrazným tlakem udělal některá rozhodnutí, která se špatně odpouštějí. Bylo to dost peklo, obzvlášť v těhotenství, několikrát to i vypadalo, že bych o miminko mohla přijít. Tak jsem raději odjela pryč a dva měsíce jsme skoro nekomunikovali. Oba jsme si tehdy srovnali v hlavě, co skutečně chceme. Tři týdny před porodem Karel přijel do Londýna a poprosil o odpuštění. Dala jsem mu druhou šanci, ale znovu nalézt důvěru byl náročný proces.

Rozhovor vyšel v časopisu Glanc.