Další články najdete v aktuálním čísle MAGAZÍNU ŽENY.

Co by mělo být tím prvním krokem k volbě svatebního účesu?

Správný kadeřník. Pokud žena nemá stálého kadeřníka, měla by si ho najít alespoň půl roku před svatbou. Ten se za tři měsíce předvede, a pokud se ukáže jako nešika, lze ho ještě zavčas vyměnit. S dobře vybraným kadeřníkem si za půl roku vytvoříte vztah založený na důvěře, a o to jde. V takovém případě účes s největší pravděpodobností dobře dopadne a je příjemným zážitkem pro oba. V případě svatebního účesu by totiž nemělo jít o překvapení. Za půl roku vám kadeřník dá do pořádku i vlasy poničené nebo špatně obarvené. Je to doba dost dlouhá na to, abyste společně vybrali barvu, střih a také mohli variantu účesu předem vyzkoušet. Zkoušku doporučuji naplánovat zhruba šest týdnů před svatbou.

Kdy je vhodné vlasy barvit?

Ideální je držet se jedné bary alespoň v půlroce před svatbou a vyhnout se chemickým experimentům a změnám na poslední chvíli. Návrat k tomu, co bylo, bývá obtížný. Navíc podle mé zkušenosti je každá nevěsta těsně před svatbou v obrovském stresu. Tím se jí zvyšuje teplota a barva v takovém případě nemusí chytnout ve správném odstínu. Žena se prostě v předsvatebním období začne chovat jinak, dostává se pod tlak oněch čtyřiceti až padesáti kamarádek, z nichž každá má naprosto konkrétní a vzájemně se vylučující představy o tom, jak by její účes měl vypadat. V takové chvíli by měl kadeřník bouchnout do stolu a říct: já vím, co budu dělat.

Je dobré před svatebním účesem vlasy důkladně zregenerovat?

Vlasy regenerujeme šest měsíců před svatbou, ale těsně před aktem se nic neregeneruje. Vlasy se den před obřadem umyjí šamponem bez použití kondicionéru nebo masky. Takhle přijdete ke kadeřníkovi a on se postará o zbytek. Nikdy si nemyjte vlasy v den obřadu. Čerstvě umyté vlasy lítají a je těžké je zkrotit. Vlasy si umyjte pouze tím šamponem, který vám kadeřník doporučí. Zažil jsem nevěstu, která přišla s vlasy doslova slepenými silikonem, prý jí kamarádka poradila šampon z Brazílie. Dvě hodiny jsem silikon z vlasů stahoval a nakonec jsem to musel vzít jarem. Taková situace je stresující a dá se řešit, jen když je opravdu dost času.

Jak se vytváří svatební účes?

Diskutovat se dá při zkouškách, ale ve svatební den by měla nevěsta potlačit ego a nechat to už jen na kadeřníkovi. Věřte mi, že naprostá většina vlasových stylistů si uvědomuje, že tu jsou pro vás a že musí odvést takovou práci, s níž bude klientka spokojená. To platí dvojnásob u účesu, který zdobí nejkrásnější den v životě ženy. Kadeřník by měl klientku nasměrovat k výsledku, který bude krásný, funkční, bude odpovídat jejímu typu a ona se v něm bude cítit dobře. Kadeřník by měl být také stoprocentně spolehlivý, aby byl k dispozici v okamžiku, kdy je třeba česat – i kdyby to mělo být v pět hodin ráno.

Kde účes pro svatbu vybírat?

Nejsem vůbec proti tomu, inspirovat se na sociálních sítích, které dnes už pokrývají celý svět. Když školím kadeřníky, říkám jim: poproste klientku, aby vám přinesla deset obrázků toho, co se jí líbí, a patnáct obrázků toho, co se jí nelíbí. Potom nemůžete udělat chybu.

Přibližte, prosím, trendy ve svatebních účesech.

Přestože radím držet se spíš toho, co sluší, než trendů, nejčastěji vycházím ze dvou základních, a to jsou uvolněné vlny a klasické drdoly. Uvolněné vlny se hodí k romantickým dívkám, k trochu bohémsky založeným ženám, k potetovaným nevěstám. Doporučuji je mladým nevěstám do pětatřiceti let, které se vdávají na pláži nebo pod jabloní. Uvolněné vlny nebo z nich spletené copy je krásné ozdobit čelenkou nebo květinovým věnečkem. Mně se moc líbí český trend, a to je luční kvítí. Doporučuji nechat si čelenku nebo věneček vždy vyrobit od odborníka. Bývají hezčí a zároveň opatřené úchytkami, které ve vlasech dobře drží. K uvolněným vlnám se hodí ležérnější svatební šaty. Druhým trendem jsou klasické britské utažené drdoly, které kladou důraz na detail a propracovanost. Radím je ženám, které volí klasickou podobu svatby, včetně šatů, i těm, které si nedovedou představit svatbu bez závoje. Zatímco s uvolněnými vlnami nejde závoj dohromady, s drdolem si dobře rozumí. Stejně tak štrasy, brože anebo hřebeny. Pokud je žena starší a nosí například krátky bob, doporučuji precizně vyfoukat do hladka, případně ozdobit stuhou. Svatební účes by měl být vždy dokonalou vizitkou profesionální kadeřnické práce, a pokud je žena starší, platí to dvojnásob.

A co technická stránka věci, kolik si rezervovat času, kde česat?

Vždycky doporučuji rezervovat alespoň o dvě hodiny víc, než kolik potřebujeme. Náhody se dějí, a to poslední, co v den D potřebujeme, je spěch. Dávám přednost česání v salonu, i když pro nevěstu může být pohodlnější pozvat kadeřníka domů nebo do hotelu. V salonu se ale kadeřník cítí jistější, protože má vše po ruce, a pokud dojde k nepředvídatelné události, může ji sám nebo s kolegy řešit. Kvalita práce bývá prostě v salonu větší. Kadeřníkovi tam také do práce nemluví maminka, babička, tetička, což se v soukromí děje vždycky a vyvolává to zbytečný stres. Kadeřník by měl vždycky dopředu vidět svatební šaty a kytku, aby s nimi účes sladil.

Co může z pohledu kadeřníka výsledný dojem svatebního dne pokazit?

Čerstvě, pokud možno v den svatby, ostříhaný ženich. Proto svým klientkám říkám: když už se věnujete vlastnímu účesu, myslete taky trochu na svého chlapa a pošlete ho k holiči alespoň týden před svatbou.