Když při leteckém neštěstí nedaleko Jaroslavli zemřeli tři čeští reprezentanti – Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček, fanoušci psali na internetové servery smutně: „To bude mít Ivan Hlinka nahoře dost dobrý mančaft.“ Je to důkaz, že na Ivana Hlinku hokejový národ nezapomněl, přestože to v srpnu bylo už sedm let, kdy přišel o život při autohavárii nedaleko Karlových Varů. „Nedávno jsem si říkala s přáteli – už sedm let!“ povzdechne si paní Liběna. „Někdy mi to připadá jako teprve včera. Někdy je to najednou tak bolavé...“

Ve velkém litvínovském domě žije prakticky sama – syn a dcera z jejího prvního manželství se vracejí jen na víkendy. Společnost jí dělá ušaté torpédo, pejsek Jessie, který celé naší redakční výpravě dal jasně najevo, že sedět a povídat si je šílená nuda. „Chci ten dům prodat, je na mě moc velký,“ prozrazuje Liběna Hlinková plány do budoucna. „Až se prodej uskuteční, uvidím, co dál.“ Nevylučuje ani přestěhování do Prahy blíž k dětem. Ostatně Praha je lepší i pro podnikání a paní Liběna má vlastní značku kosmetiky, se kterou obchoduje především prostřednictvím internetu. „Kdybych předem věděla, co to bude obnášet, asi bych do toho znovu nešla. Ale když už jsem se do toho pustila, tak si za tím stojím, jsem už taková povaha. Jakmile se přede mnou objeví překážka, zatnu zuby a zkouším ji zdolat,“ usměje se.

Nesmírně jí to sluší. Nezapře, že je tetou jedné z nejkrásnějších modelek světa – Evy Herzigové (jen si pozorně prohlédněte fotografie). Nevypadá, že by rezignovala na život, a z toho by měl Ivan Hlinka určitě radost. Sám se taky nikdy nevzdával. Ani na ledě jako hráč, ani na střídačce jako trenér.

Kde se vzal nápad věnovat se kosmetice?

Vyplynul z nabídky spolupracovat s univerzitou v Hradci Králové. Před třemi lety jsem dostala možnost seznámit se s lidmi, kteří tam na Farmaceutické fakultě pracovali v oblasti kosmetiky. V tu chvíli přišel nápad, že bych mohla kosmetiku testovat. To byl úplně první krok. Poznávala
jsem na sobě, jaká ta která kosmetika je, a v testování mi pomáhaly i moje přítelkyně. Od počátku jsem věděla, jakou kosmetiku chci: luxusní, plnou přírodních látek. Po dvou letech jsme si s kamarádkou řekly, že bychom mohly tu značku koupit a podnikat s ní. První impulz byl od ní, ale nakonec jsem v tom zůstala sama. Je pravda, že to pro mě byly krušné chvíle, kdy jsem tady seděla a říkala si: sama to nezvládnu. Ale dokázala jsem to s velkou pomocí lékařů, kteří kosmetiku vyvíjeli. Snažím se kosmetikou, která se plní ve Vřídle v Karlových Varech, zákaznice oslovit. Věřím na ni, je plná aktivních látek, antioxidantů a vitaminů, tím je jedinečná. Zjistila jsem, že v určitých vypjatých momentech dokážu zapnout, přemoct se a dovést věci do konce. Loni v srpnu jsem spustila svoje webové stránky. (úsměv)

Prožila jste tím pádem asi jiný rok, než bylo těch předchozích šest let po smrti vašeho partnera? Z vnějšku to vypadá, že jste posunula svůj život radikálně dál.

Musím se ztotožnit s tím, co vám potvrdí asi mnoho lidí, kteří přišli o někoho velmi blízkého. Stále to ve vás zůstává, nikdy se s tím nemůžete smířit. Přestanete být sebestřední a naučíte se žít se svým údělem. A přijde-li smutek nebo lítost, nechám je působit, dokud neodejdou tak, jak přišly. Pro mě byl opravdu špatný rok ten první. Vlastně si zpětně ani nedokážu vybavit, jak jsem ho přestála. Mozek některé věci vytěsní. Asi... ne asi, ale určitě vás tím příroda chrání. Druhý rok jsem se pustila do přestavby obývacího pokoje a už jsem byla pořád v nějaké činnosti, neutápěla jsem se jen v bolesti.

Hodně vám pomohly děti. Pokud vím, máte krásný vztah s dcerou i se synem.

Dcera a syn žijí v Praze. Syn ukončil studium na gymnáziu a rozhodl se studovat na vysoké škole v Praze. S tím jsem se jako máma složitě vyrovnávala, když začal rozpínat křídla. Věděla jsem, že vylétá z hnízda, a těžce jsem to nesla. O to hůř, že po jeho odchodu jsem zůstala v tom obrovském domě sama. Pořád bych děti měla ráda pod jednou střechou, ale zdravý rozum těm mým citům říká, že musí jít svou životní cestou. Jsem na ně pyšná. Myslím si, že jsem z nich vychovala poctivé a slušné lidi. (úsměv)

Tip KAFE.cz

Celý rozhovor si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Vlasta.