1. Vitamín B
Vitaminy skupiny B podporují imunitní systém a působí jako jedna z prevencí před vznikem oparu a zároveň urychlují jejich léčbu. Vitamín B najdete hlavně v banánech, kvasnicích, brusinkách či mořských rybách.

2. Ledujte
Když vám vyrazí opar, co nejdříve sáhněte po ledu. Ten dejte do sáčku a přiložte. Led totiž mírní bolest a zkracuje dobu hojení. Rozhodně ale dbejte na čistý led, aby se do oparu nezanesly nečistoty.

3. Diskrétní pomoc
Společnost URGO má pro vás také řešení, kterým je klinicky ověřená tekutá náplast URGO Opary s jednotlivými aplikátory. Gel po chvilce zaschne, vytvoří bariéru a diskrétní ochranný film, který podporuje hojení. Po zaschnutí můžete nanést rtěnku nebo make-up. Nikdo tak téměř nic nepozná. Unikátní řešení 2 v 1 můžete použít jak na opar, tak i na jeho prevenci.

4. Oleje lisované za studena
Pokud běžně v kuchyni používáte za studena lisované oleje, tak je rozhodně použijte i přímo na opar. Vysoký obsah vitamínu E je totiž pomáhá léčit. Podobně působí i mandle, ořechy či pšeničné klíčky. Ty ale rovnou snězte.

5. Mléčné obklady
Potírat opar mlékem? Zní to možná zvláštně, ale mléko obsahuje speciální aminokyselinu lyzin. Ta působí velmi dobře nejen jako prevence v boji s oparem, ale napomáhá i jejich léčbě. Pokud použijete kvalitní smetanu, která navíc obsahuje tuk monocaprin, léčba oparu se dost urychlí.

6. Kypřicí prášek
Kypřicí prášek smíchejte s troškou vody a naneste na opar. Směs urychlí vysušování a zabrání vniku nečistot do oparu.

7. Správné potraviny
„Nepříliš známým faktem je také to, že opary lze ovlivnit určitým složením jídelníčku. Mezi látky s preventivními účinky se řadí quercetin, který snižuje množení herpetického viru a mimo jiné je i vhodný na hubnutí. Vyskytuje se zejména v cibuli, dále v jablkách, pohance, brokolici, červených hroznech a dalších bobulích,“ radí primářka dermatovenerologického oddělení FN Motol MUDr. Alena Machovcová, PhD, MBA.

Zrak jako rys? Vsaďte na borůvkový sirup od TOPVETU

Už za druhé světové války konzumovali stíhací piloti borůvky, aby měli ostřejší zrak. Pokud tedy chcete mít oči jako rys, vyzkoušejte speciální borůvkový sirup od TOPVETU. Plody borůvky černé jsou hojně doporučovány lidem trpícím šeroslepostí a sklivcovými zákalky. Toto lesní ovoce je totiž bohaté na antokyany, třísloviny, jednoduché fenoly, flavonoidy a glukokininy, které podporují tvorbu kolagenu v oku a pozitivně ovlivňují správnou funkci žil a cév. Proto je tento sirup ideální i pro ty, kdo mají věčně studené ruce a nohy. Přípravek navíc obsahuje ibišek, jenž chrání lidský organismus před oxidativním stresem.
Doporučená cena: 108 Kč

Echinacea v tobolkách TOPVET
Kořen této indiánské léčivky obsažený v tobolkách TOPVET je doslova vitaminovou bombou. Ne nadarmo si právě třapatka nachová neboli echinacea vysloužila pověst jednoho z nejúčinnějších posilovačů imunity. Echinacea také podporuje správnou funkci dýchacích a močových cest. Doporučuje se užívat i preventivně v době chřipek a nachlazení, nejlépe po dobu 5 až 6 týdnů a poté na dva týdny přerušit, aby neklesala účinnost. Praktické balení obsahuje 60 tobolek.
Doporučená cena: 165 Kč

Nepodceňujte v zimě péči o nohy - 5 rad proč a jak o ně pečovat

Pravidelné promašťování rukou a manikúra jsou zcela běžnou a pravidelnou součástí našeho života. Ruce jsou totiž naší vizitkou, jsou stále na očích a hodně toho o nás prozrazují. Oproti tomu nohy vidět nejsou, a péči o ně proto často podceňujeme. Hlavně právě teď v zimě, kdy nohy schováme v botách. Je ale potřeba si uvědomit, že nohy nesou celou váhu našeho těla, a jsou tedy nejvíce zatíženou součástí kostry, a proto je nutné o ně náležitě a hlavně pravidelně pečovat. Ve spolupráci s pedikérem Markem Mikulkou ze salónu Nohy v nebi a s odborníkem na přírodní kosmetiku Jiřím Pantůčkem z firmy TOPVET jsme pro vás připravili pět stručných doporučení, jak na to.

Všechno staré musí pryč
Základem péče o nohy a nezbytnou součástí každé pedikúry je odstranění staré kůže. Je nesmírně důležité udržovat pokožku chodidla a paty vláčnou a vyživenou. Popraskaná, suchá, pálivá či mokrá kůže nohou může být důvodem mnoha našich potíží, jako je bolest při chůzi nebo pocit vody v botách.

Mokrá, nebo suchá varianta?
Výsledek pedikúry by měl být při obou variantách stejný – zdravá a vyživená kůže nohou, žádné bolesti či nepříjemné pocity. Každému z nás ale vyhovuje jiná cesta, a tak je potřeba nejdříve vyzkoušet, co bude to pravé pro vás. A v čem je vlastně rozdíl?
„Při mokré variantě pedikúry se nohy nejprve namáčí ve vodní lázni a následně se speciálními nástroji odstraňuje stará kůže. Je potřeba počítat s tím, že kůže nabobtná a stane se celistvou vrstvou s tukovým polštářem, který je pak často odstraněn spolu s kůží. Ale tukový polštář na nohou potřebujeme, je totiž přirozenou ochranou zatížených kostí,“ říká Marek Mikulka.

Při suché pedikúře pouze otřeme suchou nohu a pomocí skleněného pilníku odstraníme suchou a mrtvou kůži. Na rozdíl od mokré pedikúry odstraníme skutečně pouze mrtvou kůži, ale tzv. mozol a tukový polštář bude na noze stále zůstávat. I tady je ale třeba dát pozor, aby se kůže neodstranilo příliš mnoho. Jakmile se při ošetření dostanete až do tzv. živých buněk, způsobíte si více bolesti než úlevy, protože nohy budou při chůzi extrémně citlivé.

Doma, nebo v salónu?
Určitě se svěřte do rukou odborníkům. Sami si na chodidlo a patu vidíme jen velmi těžko a všichni víme, jak snadno se lze říznout při holení i na místech dobře přístupných. Odstraňování mrtvé kůže na patách vypadá zdánlivě snadně, je ale velmi těžké odhadnout, jakou vrstvu „seškrábnout“ tak, abychom se neřízli a nedostali se do živých buněk. V tomto ohledu je velmi citlivé zejména místo pod palcem, kde kloub přechází v plochu chodidla. Doma si nohy pouze pravidelně mažte a samozřejmě pečujte také o nehty. I ty je ale v rámci pedikúry v salónech nutné odborně ostříhat a zpilovat. Málokdo si je totiž doma upraví tak, aby později třeba nezarůstaly a nepůsobily zbytečné bolesti.

Čím si nohy mazat? A mazat vůbec?
Tak, jako si mažeme tělo tělovým mlékem, je potřeba pečovat i o chodidla a paty. Ideální je používat pěnu na nohy, která výborně regeneruje zrohovatělou, rozpraskanou a poraněnou pokožku nohou. „Pěna se po nanesení na kůži sama postupně vstřebá a během pár minut se úplně vsákne. Pěna na nohy TOPVET obsahuje vysoké procento Urea a Panthenolu, a tím pomáhá i k povrchové regeneraci poškozené kůže. K dostání jsou pěny pro suchou a diabetickou pokožku, potivou pokožku a samozřejmě pro normální. Krém naopak vytvoří film, který velmi často nedovolí ostatním složkám přípravku proniknout do struktury kůže a tukového polštáře,“ vysvětluje Jiří Pantůček, odborník na přírodní kosmetiku.

Ještě něco navíc
Doma i v salónu byste si měli pravidelně kontrolovat stav klenby chodidla, nejlépe podle mokré stopy. Noha by nikdy neměla být otisknutá celá. Střed vnitřní strany chodidla se otisknout nemá. Jakmile pak začínáte cítit při chůzi bolest, je čas na vyšetření u odborníka. „Kontrolujte samozřejmě i tloušťku staré kůže a to, zda se na pokožce neobjevily nějaké otlaky, rány nebo třeba zárodky bradavic. Obzvlášť v zimě, kdy hojně navštěvujeme kryté bazény, se právě bradavice často objevují. Kůži chodidla stále udržujte vláčnou a pružnou pomocí krému či pěny obsahující ureu a panthenol,“ říká Jiří Pantůček z firmy TOPVET. Dbejte také na to, aby stélka vašich bot byla přizpůsobena stavu klenby a pokožky. Bota by měla být vzdušná a hlavně v dobře zvolené velikosti. S tím vám nejlépe poradí podiatr, který vám případně doporučí i speciální vložky do bot. Ať ty na odstranění potivosti chodidla, nebo třeba ortopedické.

I v tlustých ponožkách mohou být nohy krásné
I když je zima, neznamená to, že vaše nohy ukryté v tlustých ponožkách nepotřebují důslednou péči! Dejte vale suché, zrohovatělé a popraskané kůži a vsaďte na pěnu české značky TOPVET. Aktivní látky, které přípravek obsahuje - babassu a mandlový olej, pantenol nebo urea – vaši kůži na nohou dokonale zregenerují, vyživí a zpevní. A jestliže trpíte potivostí dolních končetin, připravil si pro vás TOPVET aktivní pěnu s manukou. Aktivní pěna na normální, suchou a potivou pokožku byla vyvinuta přímo značkou TOPVET, výrobcem přírodní kosmetiky, a to ve spolupráci se specializovaným salonem medicinální pedikúry.

www.topvet.cz

Doporučená cena:
Pěna na nohy – normální pokožka: 189 Kč
Pěna na nohy – suchá pokožka: 189 Kč
Pěna na nohy – potivá pokožka: 189 Kč