O traumatech rodin malé Nikolky a Veroniky, které v prosinci 2006 po porodu omylem vyměnila zdravotní sestra, snad četli všichni lidé v zemi.

Třebíčská nemocnice sice chybu při záměně dětí přiznala, jenže se domáhala zrušení žaloby a odvolávala se. Argumentovala tím, že poté následovaly chyby rodičů, a proto se na pochybení přišlo později. Celé soudní řízení se velmi protáhlo.

Poškozená žena argumentovala tím, že na kelímku žádné upozornění nebylo. Každý si vybaví i dámu, která svého psíka sušila v mikrovlnné troubě a zvíře drastickou metodu nepřežilo. Výrobce elektroniky u soudu prohrál, protože v návodu nevaroval, že živá zvířata do mikrovlnky zkrátka nepatří.

Ale vážně – i u rozumných žalob jsou částky poměrně vysoké. Patrné je to například u procesů, kdy se někdo z Američanů ocitne roky neprávem ve vězení: má šanci získat miliony dolarů. Rovněž v případě zdravotní újmy bývá odškodnění štědré.

Američan Dan Jennings vysoudil 250 milionů dolarů za to, že mu lékaři při operaci v roce 2000 zapomněli v břiše skalpel. Částky se v USA ale přece jen mírně sníží. V řadě amerických států se snaží měnit legislativu tak, aby si už poškození pacienti nemohli nárokovat desítky milionů dolarů.

Lékaři si tam teď sice platí vysoké pojistky pro případ pochybení, ale i tak tamní zdravotnictví ročně stojí soudy miliony dolarů. To samozřejmě zvyšuje cenu zdravotního pojištění a lidé zase musejí za lékařskou péči platit víc. Alespoň jeden z argumentů, který hovoří pro naše nižší cifry odškodného.

Rekordní bolestné v ČR

  • 18 milionů Kč, duben 2008 – ochrnuté ženě z Horního Slavkova. Lékaři jí v roce 2003 vstříkli látku, na kterou byla alergická, v důsledku čehož upadla do kómatu.
  • 16,5 milionu Kč, prosinec 2007 – novorozenec manželů z Prostějovska utrpěl v říjnu 2001 nevratné poškození mozku kvůli pozdní resuscitaci.