V některých rodinách se chodí ke stromečku v pantoflích a v teplákách, jinde zase v lodičkách a ve smokingu. Na tom ostatně nezáleží. Důležitý je váš pocit: rozhodně byste se měla cítit krásnější než jindy. A toho rozhodně nedocílíte, půjdete-li ke stromečku nevyspalá a s kruhy pod očima.

V posledních dnech před Štědrým večerem (který letos nemilosrdně připadl na pátek, takže vám na přípravy nedopřeje ani jediný den víkendového volna) je proto nezbytně nutné věnovat alespoň pár hodin jenom sama sobě. Nezapomeňte, že to děláte pro své bližní. Budete-li v té nejlepší sváteční kondici, budete vyzařovat tu nejpodmanivější vánoční atmosféru.

Jak toho docílíte, víte nejlépe sama. Svěříte se do rukou kadeřnice? Kosmetičky? Nebo masérky? Anebo si doma dopřejete dlouhý zkrášlující rituál s pleťovou maskou a masáží chodidel? Jako dotek žvotodárného kouzelného proutku ovšem může zapůsobit také hodina jógy, koupel ve vířivce nebo návštěva sauny.

Říkáte, že na to budete mít jen půl hodinky? Zde jsou 3 tipy na expresní relaxaci podle Kafe.cz:

1. Prohřejte se voňavým vánočním punčem:
Štávu ze dvou pomerančů svařte s balíčkem vanilkového cukru. Přidejte 1 dcl rumu a nechte utvořit pěnu. Přilijte půl litru červeného vína, tři hřebíčky a kousek skořice a zahřívejte, ale dále už nevařte. Popíjejte u okna s výhledem na vířící sněhové vločky.

2.Namíchejte si vlastní voňavou koupel.
Jako v náruči konejšivého snu se budete cítit v teplé lázni podle našeho receptu: dva šálky mořské soli (koupíte v obchodech s biopotravinami) smíchejte se třemi kapkami levandulového esenciálního oleje, třemi kapkami esenciálního oleje santalového dřeva a dvěma kapkami oleje růžového dřeva. Jednu voňavou hrst hoďte do vany a napouštějte horkou vodu.

3. Nechte vybuchnout vitamínovou bombu.
V mixéru společně rozmixujte jeden banán, několik plátků ananasu a šťávu z velkého pomeranče. Výsledkem je lahodný nápoj, který vás nejen zasytí, ale i nabije energií lépe než celá mísa cukroví.

Vánoční atmosféru vytváříte vy

Vánoce svého dětství mám spojené s mnoha vzpomínkami, ale jedna je obzvlášť živá: moje maminka pokaždé v podvečer Štědrého dne smažila kapry s výrazem štvance a stále opakovala: “To nestihnem! Všude jinde už určitě večeří. V rádiu už hrajou jenom koledy. Proboha! Máme hrozný zpoždění. Nestihneme to!” Vzbuzovala tak v celé rodině pocit, že Vánoce jsou jakýsi rychlík, který musíme dohonit stůj co stůj.

Jenže Vánoce nejsou úkol, který nám ukládá někdo zvenčí. Děláme si je sami a pro sebe a – bohužel nebo naštěstí – vždycky jsou právě takové, jaké si je uděláme. Vánoční atmosféru si nemůžeme vynutit, vyvztekat ani vytrucovat – a už vůbec ne ji “stihnout”. Neschovává se totiž ani tak ve jmelí zavěšeném nade dveřmi nebo mísách s cukrovím. Je to nálada, kterou kolem sebe šíříme, jsou to pocity, které prožíváme. Ať jsou to jenom ty nejkrásnější a nejvánočnější.