Věčných začátečníků je hodně, možná byste byli surprise (překvapeni) kolik. Samozřejmě, že se může během school year (školního roku) stát cokoliv a vy kurs nemůžete attend (navštěvovat) tak, jak byste potřebovali a chtěli, a v takovém případě může být dobré si to zopakovat a nebo se nehnat do příliš vysokého dalšího level (stupeň).

Ale co když už se do začátečníků nebo falešných začátečníků hlásíte již poněkolikáté?

Again and again (znovu a znovu) probíráte slovesa to be (být) a to have (mít). Zřejmě by to chtělo rozšířit vocabulary (slovní zásoba) a posunout se někam dál i v grammar (gramatika). Důvodů pro to, že jste věčný začátečník, může být hned několik. Některé si nejspíš budete muset zodpovědět sami sobě a třeba si i trochu sáhnout do svědomí.

Začátečník s „gap year“

Gap year (roční pauza) si většinou berou studenti vysokých škol, aby mohli cestovat nebo pracovat, než se pustí do dalšího studia. Může se stát, že v září začnete s good intentions (dobrý úmysl), ale v půli budete vynechávat lekce ať už kvůli workload (pracovní vytížení), family (rodina) nebo nice weather (hezké počasí) na jaře. Vaši zahrádku přeci nikdo tak dobře neobstará jako vy. Další školní rok si dáte gap year (pauzu) a příští hurá do začátečníků, protože máte pocit, že jste všechno zapomněli.

Začátečník „coward“

Coward je ten, který se pořád něčeho bojí. Plácáte se v základní gramatice a stále si nejste jisti, zda všechno chápete? Bojíte se snad, že vyšší stupeň nebudete zvládat? Have a meeting (zorganizovat schůzku) se svým lektorem a poraďte se, jestli potřebujete ještě work on the basics (pracovat na základech) a nebo jestli je čas to move on (posunout se dopředu). Dobrý lektor vám objektivně poradí. Možná ještě na něčem potřebujete work a little (trochu pracovat), ale v cestě dál vám to nemusí vůbec bránit.

Začátečník „lazybones“

Lazybones je neformální výraz pro lenocha. Tato kategorie by se dala charakterizovat tím, že si student lekce odchodí, homework (domácí úkol) nenosí a nijak zvlášť se ani nepřipravuje. Na konci roku má pocit, že jste se letos zase nic nenaučil a znovu se zapíše do same class (stejná třída) a v skrtu duše doufá, že tentokrát to bude better (lepší).

Jak z toho všeho ven?

Motivujte se odměnou v případě postupu do vyššího stupně. A odměna nemusí být vůbec linked (spojená) s angličtinou. Pokud vás bude motivovat nový slovník, tak vezměte bookshops (knihkupectví) útokem, ale takové dámské odpoledne s masáží, manikúrou a pedikúrou také není k zahození. Vytvořte si týdenní plán, do kterého zahrnete nejen čas, který trávíte na lekci jako takové, ale i preparation (příprava).
Zjistěte, co motivuje právě vás, a dejte si splnitelné cíle. Pokud bude vaše laťka příliš vysoko, těžko jí dosáhnete a spíše vás to odradí.

5 užitečných frází

My resolution is to study for my lesson xy minutek, three x-times per week. Mé předsevzetí je se připravovat na lekce xy minut, x-krát týdně.
I need some advice. Potřebuji poradit.
How can I move forward? Jak se mohu pohnout kupředu?
My goal is …..…… Mým cílem je…………
My reward will be………….. Moje odměna bude…………

Zlatá rada lektorky Lucky:

Nezapomeňte se odměňovat i průběžně během studia, ne až po skončení celého školního roku. Dejte si malé cíle a připravujte se pravidelně. Vzděláváním investujete sami do sebe a to je nejlepší, co můžete udělat. Získané znalosti vám nikdy nikdo nevezme, tak směle do toho.

AnglickyULucky

Na další díl Léto s angličtinou se můžete těšit příští pondělí.