Na tom, že studijní pobyty nepatří mezi the cheapest (nejlevnější), se asi shodneme. Pokud během roku studujete a nechcete o prázdninách vypadnout z tempa, tak je studijní pobyt celkem good idea (dobrý nápad). Ale co když chcete s angličtinou teprve začít a jste beginner (začátečník) nebo false beginner (věčný začátečník)? Is it worth it (má to cenu) jet na týden či dva do země, kde nebudete nikomu rozumět?

Přečtěte si také předchozí díl seriálu: Slovíčka, bez kterých se na cestách neobejdete

Neumím anglicky ani pozdravit

Tak tomu říkám opravdový začátečník. Je potřeba ask yourself (se zeptat sama sebe), jak se budete cítit na hodinách s native speaker (rodilým mluvčím), když nebude rozumět opravdu NIC. Samozřejmě jsou i kurzy sestavené pro začátečníky, ale je to opravdu skok do hluboké vody. Na druhou stranu hned do začátku si naposloucháte ten správný accent and pronounciation (přízvuk a výslovnost).

Anglicky se učím, nebo jsem věčný začátečník

Kurz v abroad (zahraničí) je určitě dobrým zpestřením, pokud se anglicky již učíte během roku, nebo popostrčením v případě věčného začátečníka. Dostanete se do new surroundings (nového prostředí), poznáte nové metody a poměříte svoje znalosti s jinými studenty, než na které jste zvyklí během roku. Třeba i navážete nová přátelství na dálku a budete mít penfrieds (lidé, s kterými si píšete).
Pro věčného začátečníka by takovýto pobyt mohl být dobrou motivací a hnacím motorem vpřed. Možná zjistíte, že you understand (rozumíte) víc, než jste doufali, a od září se voluntarily (dobrovolně) přihlásíte do vyššího level (stupně pokročilosti) studia.

Mluvím plynně anglicky

Pokud jste si svojí znalostí angličtiny jistí a již jste dosáhli dobrého stupně pokročilosti, tak i pro vás mohou mít lekce v zahraničí svůj benefit (přínos). Je to velmi dobrý test, how to check (jak si ověřit), jak na tom ve skutečnosti jste. Ve vašem případě by mohl být vhodný kurz s nějakým určitým zaměřením, například business English (obchodní angličtina), nebo podle field (oboru) ve kterém pracujete. Speciálně zaměřený kurz vám rozšíří vocabulary (slovní zásobu) přesně tam, kde to nejvíce potřebujete.

Pozor na Čechy a Slováky :-)

Vyrazit na krátký sdudijní pobyt je skvělá šance, jak poznat people from all over the world (lidi ze všech koutů světa). Dejte si pozor, ať v kurzu není příliš mnoho Čechů nebo Slováků. Pokud se opravdu chcete naučit, zbytečně by vás to lákalo mluvit česky. I o coffee breaks (přestávkách na kávu) nebo během lunch (oběda) se můžete ledasco naučit a popovídat si s někým, kdo má angličtinu na stejné úrovni. Bylo by škoda mluvit česky, to můžete doma a free of charge (zadarmo).

5 užitečných frází, které se vám budou hodit:

To shop around. Rozhlédnou se kolem sebe. (ve významu porovnávat zboží nebo produkty)
What perks do you offer? Co nabízíte navíc? (co jinde nedostanete)
What is the percentage of students of each nationality? Jaký je procentuální podíl studentů různých národností?
How far is the school from my accomodation? Jak daleko je škola od mého ubytování?
What is the program for students outside the lesson? Jaký je program pro studenty mimo výuku?

Zlatá rada lektorky Lucky:

Rozhlédněte se kolem sebe a nechte si vypracovat nabídku od více škol/cestovních kanceláři, které takové pobyty zajišťují. Pokud některá z nich nabízí něco navíc, zamyslete se, jestli to opravdu stojí za vyšší cenu. Opravdu využijete (chcete) všechno, co si účtují? Nebojte si říct, co chcete, a případně si nechat standardní nabídku upravit. Vy jste zákazník, který to nakonec všechno zaplatí.

AnglickyULucky

Na další díl Léta s angličtinou se můžete těšit příští pondělí