Za historií na Kypr

Kypr neboli Kyperská republika je ostrovním státem ve Středozemním moři, přičemž je unikátní zejména svým rozdělením, a to na řeckou a tureckou část. Hlavním městem Kypru je Nikósie (neboli též Lefkósie), přičemž již hlavní město je děleno na dvě části - Severní Nikósii (část tureckou) a zbylou jižní, západní a východní část Nikósie, což je část řecká. Stará část Nikósie nabízí nespočet památek a malebné klidné uličky podtrhující romantickou atmosféru tohoto města. Důležitým turistickým střediskem ostrova je dále přístavní město Larnaka, které je proslulé svými dlouhými bělostnými plážemi, přičemž kromě odpočinku u moře je Larnaka rovněž známá svými muzei a archeologickými nalezišťmi.

Mystický Paphos

Další zastávkou každého cestovatele by mělo být městečko Pafos (Paphos), které leží na jihozápadním pobřeží Kypru. Čím je Pafos pro turisty tak zajímavý? Dle řecké mytologie to bylo právě zde, kde se zrodila sama bohyně Afrodité, která vystoupila z moře na pláži Petra tou Ramiou. Na Pafosu můžeme rovněž nalézt pozůstatky Afroditina chrámu ze 12. století před naším letopočtem.

Za odpočinkem do Limassolu

Limassol je druhé největší město na ostrově a zároveň velmi frekventovaný přístav, který je nesmírně turisticky oblíbený. Zábavních a odpočinkových aktivit je zde opravdu dostatek - dlouhé pláže se zlatým pískem, plážové bary, aquapark, potápěčské lokality, nesčetné bary a taverny. Jedná se o destinaci pro všechny věkové kategorie, přičemž na své si přijdou i milovníci historie. Mohou zde navštívit například naleziště s Apollonovou svatyní nebo byzantský hrad.

Počasí na Kypru

Zářijové teploty se na Kypru pohybují mezi 26 až 30 stupni Celsia, jedná se tak o ideální období na návštěvu tohoto malebného ostrova. Teplota moře se v září drží na přibližně 26 stupních Celsia.

Zdravotní péče na Kypru

Na ostrově se nachází množství jak státních, tak soukromých lékařských zařízení, do kterých se lze v případě potřeby obrátit. Mezi nejznámější nemocnice na ostrově patří Nicosia New General Hospital, Paphos General Hospital, Limassol New General Hospital, nebo například soukromé zařízení Near East University Hospital. I přesto, že je Kypr evropskou turistickou destinací, nezapomeňte si před cestou na tento krásný ostrov sjednat kvalitní cestovní pojištění, které by pokrylo nenadále výlohy v případě nemoci, úrazu či například ztráty zavazadel.